‘Çevre Görevlisi’ Uygulaması Çevre Mühendisliğini Hiçe Sayıyor
Spread the love

21 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Çevre Görevlisi, Çevre Yönetimi Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik’ çevre mühendisliği mesleğini yok sayıyor, çevre ve doğa talanının önünü açıyor.

21 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Çevre Görevlisi, Çevre Yönetimi Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik’e göre ‘Çevre Görevlileri’ çevre mühendislerinin sahip olduğu yetkilere sahip olacak. Yönetmeliğe göre çevre mühendislerinin üniversitede aldıkları 4 yıllık eğitim hiçe sayılıyor. Çevre mühendisleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak sınavda başarılı oldukları takdirde ‘Çevre Görevlisi’ olabilecek. Diğer mühendislik disiplinleri, veteriner hekimler, fizik, kimya ve biyoloji mezunları da Bakanlık tarafından yapılacak 15 günlük bir eğitimin ardından girecekleri sınavla ‘Çevre Görevlisi’ olabilecek.

Çevre mühendisliği ‘yok’ sayılıyor
Mezun olduklarında işsizlikle karşı karşıya kalan ve düşük ücretle çalışmaya mahkum olan çevre mühendislerinin meslek alanına yönelik bu ‘yok sayma’ politikası, çevre mühendislerinin daha fazla güvencesizleşeceği anlamına geliyor.

Çevre mühendisliğini niteliksizleştiren ve mesleğin sahip olduğu yetkileri piyasa koşullarına uyarlayan yeni yönetmelik yalnız çevre mühendislerinin değil Çevre Görevlisi olabilecek diğer meslek gruplarının da güvencesizleştirilmesini beraberinde getiriyor. Çevre Görevlisi olarak çalışma hayatında yer bulmaya çalışacak olan bir çok mühendis ve fen mezunu sermaye ve patronlar için yeni bir ucuz emek ordusu anlamına geliyor.

Çevre ve doğa talanının önü açılıyor

AKP iktidarı döneminde birçok projede ÇED süreci işletilmedi. AKP’nin doğayı ve kentleri talan etmek üzere yapılandırdığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu uygulaması da doğal yaşamın korunmasına ilişkin herhangi bir düzenleme barındırmıyor. Bakanlığı’n yeni yönetmeliğiyle hiçbir kriter belirtilmeden birçok tesis çevre mevzuatından muaf tutuluyor, çevre ve doğa talanının önü açılıyor.

ÇMO İstanbul Şubesi’nden açıklama
Çevre mühendisliğini yok sayan çevre talanının önünü açan yeni yönetmeliğe karşı Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi bir açıklama yaparak tüm çevre mühendislerini ve çevre mühendisliği öğrencilerini meslek odalarında örgütlenmeye, hakları için mücadele etmeye çağırdı.

ÇMO yönetmeliğin iptali için imza kampanyası başlattı
Çevre Mühendisleri Odası da “Çevre Görevlisi Değil Çevre Mühendisiyiz” sloganıyla bir imza kampanyası başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilecek eğitim ve ardından yapılacak hukuksuz bir sınavla çevre mühendisliği mesleğinin yok sayılmasına karşı yeni yönetmeliğin iptali için başlatılan imza kampanyasına ulaşmak için tıklayınız.

politeknik.org.tr


Spread the love