Ankara’nın Değil Gökçek’in Ulaşım Planı
Spread the love

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yürütülen ve bu ay içinde belediyeye teslim edilmesi beklenen AUAP-2038 Projesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü projeyi sahiplenmiyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yürütülen Ankara Ulaşım Ana Planı (AUAP) 2038 Projesinin, bu ay içinde belediyeye teslim edilmesi bekleniyor. Ancak çalışmaya ilişkin tartışmalar sürüyor. Projeyi hazırlayan Gazi Üniversitesi’nin, Mimarlık Fakültesi’ne bağlı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Tahir Çalgüner, Ankara Ulaşım Ana Planı’nın üniversitenin, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’yle bir ilgisinin olmadığını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yayınladığı broşürde, bu planın revizyon nazım imar planı olduğu söylenirken, üniversite yetkilileri tam aksini, çalışmanın mevcut durum trafik etüdü olduğunu iddia ediyor.

Gizli Proje!

AUAP projesi üniversite icra heyetindeki kişilerin çoğunun mühendis kökenli olması, yürütücü ekibinde şehir plancısı olmayışı ve projenin yöntemi ve çalışma takvimi ile ilgili bir bilginin bugüne kadar kamuoyuyla paylaşılmaması, meslek odalarının bilgi taleplerine ve görüşme taleplerine cevap verilmemesi gibi sorunlarla “ilerleyen” projeyi, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü de sahiplenmiyor.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve bölge Planlama Bölümü’nün Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi tarafından yürütülen Ankara Ulaşım Ana Planı’yla hiçbir ilişkisi olmadığı ortaya çıktı.

‘İlgimiz ve bilgimiz yok’

Bölüm Kurulu’nun 29 Kasım 2013’te yaptığı toplantıda, 10’uncu gündem olarak tartışılan konuya ilişkin, “Bölümümüzde Rektörlükçe görevlendirilmiş olan Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden almış olduğu ‘Ankara’nın Ulaşım Planlaması Projesi’ ile ilgili bazı sorular yöneltilmiş, projenin alınışı ve yönetilme esas ve yöntemleri ile ilgili bölüm Başkanlığı’nın ve diğer öğretim elemanlarının hiç bir ilgisinin ve bilgisinin bulunmadığı açıkça belirtilmiştir” değerlendirmesi yer aldı.

Bu değerlendirmenin ardından projeyle ilgili şöyle bir durum ortaya çıktı:

– Projenin alınış ve yürütülüş biçimi hakkında Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde daha önceden hiç bir açıklama yapılmadı.
– Bölümün projenin nasıl yürütüleceği konusunda hiç bir bilgisi yok.

Bu değerlendirme ve tepkinin ardından, Rektör Süleyman Büyükberber yeni bir ekip kurarak, yine Şehir ve Bölge Planlama Bölümü desteği olmadan AUAP 2038 projesine devam etti.

Amaç bilim mi para mı?

Konu ile birinci dereceden bilgi sahibi olması gereken Bölüm Başkanlığı’nın projeyi sahiplenmemesi, bu çalışmanın bilimsel bir proje mi yoksa döner sermaye işi mi olduğunu da gündeme getirdi. Projeyi eleştiren Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Ali Hakkan’ın sözleşmesi fesh edilmiş ve bazı akademisyenlere de soruşturmalarla gözdağı verilmeye çalışılmıştı. Kilise maketlerinin parçalanmasına tepki gösteren Aktan Acar görevinden istifa ettirildi. Projenin eksiklerine rağmen Gazi Üniversitesi tarafından yürütülmesi, Rektör Büyükberber tarafından “üniversitenin para kazanması” zorunluluğuyla açıklanmıştı.

İsteneni yapanlar ödüllendirildi

İlgili bölümün akademisyenlerinin yer almadığı proje ekibinde görev alan akademisyenler de ödüllendirilmişti. Metin Şenbil, Rektörlük tarafından Koruma Kurulu’da görevlendirmesinin yönetmeliğe aykırı olduğu iddia ediliyor. Bu alanda yaptığı bir çalışma olmayan Şenbil’in profesörlük kadrosu talebinin ‘isme talepli’ gönderilmesi bekleniyor.

AUAP Projesine katıldığından dolayı 2013 yılında ‘hızlandırılmış profesör’ olduğu öne sürülen Hülagü Kaplan’ın, yeni akademik değerlendirme kriterlerinden muaf tutulduğu belirtiliyor.

Hayri Ulvi, iki yılı doldurmadan yardımcı doçent kadrosuna atandı. Abdullah Orman’ın yardımcı doçent kadrosu çıkmak üzere. Bilge Köroğlu’nun doçent kadrosu ilanı yapıldı. Prof. Dr. Reşat Kasap ise AKP’den Rize Belediye başkanlığına kaydırıldı.

Üniversitede bunlar yaşanırken bölümde Doç. Dr. olduğu halde 7 yıl asistan kadrosunda bekleyen öğretim üyelerini olduğu öne sürülüyor.

Plan niye gecikti?

AUAP’ın 2014’ün Şubat ayında tamamlanacağının açıklanması, akla yerel seçimleri getiriyor. Melih Gökçek bu tür bir çalışmanın daha önce yapılmamasının nedenini “mahkeme kararları” olarak açıklamış, “Eğer ben 15 sene içerisinde yeni bir ulaşım planı yaptırsam ve mahkemelerden dönseydi, mevcut olan icraatlarımızdan hiçbirini yapma şansımız olmaz ve her şey, hukuksuz ve kanunsuz olurdu” demişti.

Bu tip konularda ODTÜ’nün bilirkişi olarak tayin edildiğini ve geçmişte hiçbir şekilde yapılan planların kabul edilme şansı olmadığını söylediği iddia edilen Gökçek, “Bu nedenden dolayı bugüne kadar yapmadık. Ama artık adalete güvenimiz tam. Bu açıdan Gazi Üniversitesi ile yapacağımız işbirliği neticesinde hukuk yollarında hesap vermeye de hazırız. Üniversitemiz bu işi yapacağı için, en güzelini yapacak” şeklinde konuşmuştu.

odtu2_0


Spread the love