Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Teknoloji çalışanları İsrail’e proje geliştirmek istemiyor: #NoTechForApartheıd

https://twitter.com/renepakmorrison/status/1735709351632097317

Google ve Amazon çalışanları İsrail ile yapılan Nimbus Projesi’ni protesto ediyor, sözleşmenin iptalini istiyor:  “Apartheid’e teknoloji desteği yok”

Google ve Amazon, İsrail hükümeti ve ordusuna 1.2 milyar dolar tutarındaki Nimbus projesi sözleşmesi kapsamında, yapay zeka ve makine öğrenmesi de dahil olmak üzere bulut bilişim hizmetleri sağlıyor.

Projeye itiraz eden Google ve Amazon çalışanları, suç ortaklığını protesto etmek için biraraya gelerek başlattıkları kampanyaya “NoTechForApartheid”[1] ismini verdiler ve geçtiğimiz günlerde kampanya ile ilgili bir açıklama yayınladılar.[2]

Filistin ve İsrail’deki çatışmalardan etkilenen herkes, kaybedilen hayatların yasını tutuyor ve gelecek acı ve ölümlerin korkusuyla yaşıyor. Amazon ve Google çalışanları olarak, tüm yaşamların kutsal kabul edildiği ve teknolojinin vahşeti desteklemek yerine toplumları geliştirmek için kullanıldığı bir geleceğe olan inancımız tam.

İsrail’in Filistinlileri gözetlemeye, izole etmeye ve öldürmeye devam etmesi için teknoloji geliştirmeyi  reddediyoruz. Amazon ve Google, ürettikleri teknolojiler, soykırımcı İsrail hükümetine ve ordusuna güç vermeye devam ettiği sürece, Gazze’deki tüm Filistinli ailelerin ve mahallelerin yok edilmesi, konut ayrımı gözetmeksizin bombalanması da dahil olmak üzere, bu yıkımın suç ortağıdır.

Çalışanlar olarak, bu etnik temizliğin suç ortağı olmayı reddediyoruz.

Google ve Amazon’daki patronlarımızdan, İsrail ordusu ve hükümetine sofistike teknoloji desteği sağlayan, sistematik ayrımcılığı ve işgali güçlendiren ve son birkaç gündür gördüğümüz tarifsiz şiddetin temel nedenleri olan ‘Project Nimbus’ adlı 1,2 milyar dolarlık sözleşmeyi derhal iptal etmelerini talep ediyoruz.

75 yıllık işgale karşı direnişinde, yaşam ve özgürlük mücadelesinde Filistin halkıyla  dayanışma içindeyiz. Vicdan sahibi tüm teknoloji çalışanlarını talebimize katılmaya çağırıyoruz:

Apartheid İçin Teknoloji Desteğine Hayır! Etnik Temizlik İçin Teknoloji Desteğine Hayır!

Apartheid İçin Teknoloji Desteğine Hayır kampanyası ile Amazon ve Google çalışanları

Nimbus projesine karşı olan Google çalışanları, son 2 seneyi çeşitli protestolarla geçirdi

Projeye karşı olan Google çalışanları, son 2 seneyi çeşitli protestolarla geçirdi. Bu eylemler, şirket içi anonim bildirilerin dağıtılması şeklinde de oldu, kamuoyu açıklamaları ve sokak eylemleri de yapıldı.

İlk olarak 2021 yılı Ekim ayında biraraya gelen bir grup Amazon ve Google çalışanı, firmalarının İsrail’e verdiği askeri teknolojik desteğe karşı çıkarak bir bildiri yayınladılar.[3] Google’dan 90 ve Amazon’dan 300’den fazla çalışanın imzalamış olduğu bildiride, çalışanlar, bu teknoloji ile Filistinlilerin daha fazla izleneceğini, Filistinliler hakkında daha fazla yasa dışı veri toplanacağını ve İsrail’in yasa dışı yerleşimlerinin genişlemesinin kolaylaştığını dile getirdiler. Bildirim anonim olarak paylaşıldı.

Teknolojinin insanları bir araya getirdiği ve hayatı herkes için daha yaşanabilir kıldığı bir gelecek hayal ediyoruz. Bu parlak geleceği inşa etmek için, çalıştığımız şirketlerin ABD ve/veya ötesindeki tüm militarize örgütlerle sözleşme yapmayı bırakması gerekiyor.

Bu sözleşmeler hem teknoloji çalışanları hem de kullanıcı topluluklarına zarar veriyor. Kamuoyu önünde kullanıcılarımızı destekleme ve onlara yardımcı olma sözü verirken, bu gibi sözleşmeler gizlice aynı kullanıcıların gözetlenmesini ve hedef alınmasını kolaylaştırıyor.

2023 Ağustos ayında, San Fransisko’da düzenlenen yıllık Google Cloud Next konferansının yapıldığı bina önünde, yerel gruplar ve Google çalışanları bir eylem yaptı.[4]  Benzer bir eylem birkaç gün önce şirketin San Fransisko ofisi önünde yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Google saklanamazsın! Seni soykırımla suçluyoruz” sloganları atıldı.[5] 

Geçtiğimiz aylarda Google çalışanları, eski Google stajyerlerinden genç yazılım mühendisi Mai Ubeid’in İsrail hava saldırılarında hayatını kaybetmesinin ardından bir anma etkinliği düzenledi. Mai Ubeid, Google tarafından finanse edilen Gaza Sky Geeks adlı bir kodlama eğitim kampından mezun olmuş ve daha sonra 2020’de Google for Startups hızlandırıcı programının parçası olan bir firmada staj yapmıştı. Mai Ubeid’le ilgili şirketin en ufak bir açıklama yapmamış olması, bir e-mail dahi göndermemiş olması şirket çalışanlarının tepkisine neden oldu.[6]

Şirketler çalışanların itirazlarını dikkate almıyor

Google, etik ilkelerine bağlı kalmasını isteyen çalışanlarını dinlemek yerine, itirazları görmezden geliyor; hatta susturmaya çalıştı/çalışıyor.

Nimbus projesi hakkında kamuoyu önünde konuşan iki Google çalışanından biri olan, ürün pazarlama yöneticisi Ariel Koren 2022 yılı Ağustos ayında işinden istifa etti.

2021 Kasım ayında Ariel Koren’e, kamuoyu açıklamalarından 2 hafta sonra, pozisyonunun Sao Paulo’ya taşındığı ve bunun kabul etmek için 17 gününün olduğu; aksi takdirde işini kaybedeceği söylendi. Kasım’dan Ağustos’a kadar devam eden bu süreçte, 700 Google çalışanı (dışarıdan katılanlarla toplam 25000 kişi imza verdi) Google’ı bu eylemi iptal etmeye çağıran bir imza kampanyası düzenledi. Ancak sonuç değişmedi. Ariel Koren istifa etmek zorunda kaldığını duyurdu.[7]  

Sesini çıkaran çalışanlara karşı yapılan misilleme ve düşmanlık nedeniyle bu hafta Google’dan ayrılıyorum. İsrail’le yapılan 1 milyar dolarlık yapay zeka & gözetim (surveillance) anlaşmasına karşı çıkmamın hemen ardından görev yerim yurtdışına taşındı. Bu münferit bir durum olamaz.

Teknoloji çalışanlarından ateşkes çağrısı

Teknolojinin, sömürgeci İsrail rejiminin elini güçlendirecek şekilde kullanılmasına & geliştirilmesine karşı çıkışlar sadece Google ve Amazon çalışanları ile sınırlı değil elbette. NoTechForApartheid kampanyası pek çok sivil toplum kuruluşu ve örgüt tarafından da destekleniyor. Yapay zeka alanında çalışan araştırmacılar, aktivistler ve organizatörlerden oluşan The Distributed AI Research Institute (DAIR)[8]  yaptığı ateşkes[9] çağrısında, Gazze ve Batı Şeria’nın, dünyaya ihraç edilmeden önce, bazı çok gelişmiş otomatize gözetleme ve savaş teknolojilerinin test sahası, bir laboratuvar olduğuna dikkat çekiyor. DAIR açıklamasında meslektaşlarına da bir çağrı yaptı.

❝  Teknoloji çalışanları olarak, sistematik ayrımcılığın, işgalin ve soykırımın teknoloji şirketlerinin, araştırmacıların ve uygulayıcıların açık desteğiyle işlendiğinin farkındayız. IBM’in Nazi Almanyası ve apartheid Güney Afrika ile ittifakından Google, Amazon, Microsoft ve Oracle’ın ABD ve İsrail ordularıyla ortaklıklarına kadar, teknoloji çalışanlarının sistematik ayrımcılık ve soykırımdaki suç ortaklığı belgelenmiştir. Ancak, şirketlerini apartheid Güney Afrika’sı ile olan ilişkilerini sona erdirmeye zorlayan Polaroid işçileri gibi bizim de buna son vermede önemli bir rolümüz var. Google ve Amazon çalışanları, şirketlerinin İsrail ile suç ortaklığını protesto etmek için bir araya gelerek #NoTechForApartheid kampanyasını başlattı. Yapay zeka alanındaki araştırmacı ve uygulayıcı dostlarımıza çağrımız, #CeaseFireNow ve #NoTechForApartheid taleplerimizde bize katılır mısınız?

[1]https://www.notechforapartheid.com/

[2]https://twitter.com/DropNimbus/status/1711854599852990964/photo/1

[3]google-amazon-workers-condemn-project-nimbus-israeli-military-contract

[4]google-cloud-employees-protest-israeli-military-contract

[5]protesters-outside-google-in-san-francisco-call-for-immediate-end-to-project-nimbus

[6]google-intern-gaza-israel-military-contract-project-nimbus

[7]Ariel Koren on X: I am leaving Google

[8]Ceasefire Now- Dair Institute

[9]https://www.dair-institute.org/

 

politeknik.org.tr


Exit mobile version