Krizin faturasını çalışanlara yükleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) emekliliğe kadar çıkış hakkı vermeyen sistem için hazırlık yapıyor.
Çalışanların, maaşlarından kesinti yapan ve tıpkı İşsizlik Sigortası Fonu’nda olduğu gibi kesintileri geleceği belirsiz bir fonda toplayan Zorunlu Bireysel Emeklilik’e kriz ayarı getiriliyor. 1 Ocak 2017’de katılımların başladığı BES soygununa, çalışanların sistemden çıkarak cevap vermesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı, emekli olana kadar sistemde kalma zorunluluğu getirmek için çalışma yürütüyor. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yapılacak düzenlemeyle birlikte çalışanların emekliliğe kadar sistemden çıkışına izin verilmeyecek. Avusturalya modeli olarak adlandırılan sistemden çıkış için istinai şartlar ise emeklilik ve ilk defa ev sahibi olma durumu.
Zorunlu BES’te çarpıcı tablo: Özel sektörde çalışanların %62’si sistemden çıktı
Önce ücret gaspı sonra TOKİ dayatması
Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemden ayrılma izni verdiği ‘ilk defa ev sahibi olma durumu’nda ise TOKİ şartı getirecek. TOKİ’nin konutları alınırsa çalışanın BES’te biriktirdiği miktar peşinat olarak sayılacak.
İşsizlik Fonu boşaltıldı, Zorunlu BES’e yeni ayar
Krizle birlikte çalışanların haklarını tırpanlamaya öncelik veren AKP iktidarı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 10,8 milyar lirayı sermayenin kredi borçlarını ödemek üzere kamu bankalarına aktarmış, çalışanların geleceğini gasp etmişti. Damat Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Program’la (YEP) ekonomik krizde yeni kaynak yaratmak için çalışanlar hedefe koyuldu ve bu kez Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkışın olmayacağı yollar aranıyor.
Çalışanların maaşına göz diken Zorunlu BES’te yeni formatlar için hazırlık yeni de değil. Daha önce de YEP kapsamında sistemde zorunlu kalış süresinin 3 yıl olacağı konusunda düzenleme yapılacağı bilgisi basında yer almıştı.
Krizin faturası çalışanlara: BES soygununda 3 yıl kalma zorunluluğu
Zorunlu BES nedir?
Mevcut Zorunlu BES uygulamasıyla, çalışanlardan her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt kazancın %3’ü kadar kesinti yapılıyor. Örneğin mühendis asgari ücreti alan bir çalışan, aylık 105 TL ödeme yapıp, 56 yaş ve 10 yıl koşulunu tamamladığında, devlet katkısı ile beraber ancak ve ancak 130-140 TL bir ücret alabiliyor. Yalnızca, sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin tamamını bir defada alıp sistemden ayrılabiliyor.
Politeknik ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nedir, ne değildir?’ Broşürü
Zorunlu BES ile ilgili tüm ayrıntılar bestencik.com web adresinde bulunabiliyor.
politeknik.org.tr