Ostim ve İvedik Katliamı İçin Taksim Meydanı’ndaydık

Ostim ve İvedik’te meydana gelen iş cinayeti ile ilgili Politeknik olarak bugün ( 5 Şubat 2011) Taksim Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdik.

3 Şubat günü Ankara Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) ve İvedik’te meydana gelen iki patlamada toplam 17 işçi hayatını kaybetti; onlarca kişi yaralandı.

İlk patlama OSTİM’de kablo ve hidrolik araç üreten bir işyerinde meydana geldi. İlk patlamada 7 işçi hayatını kaybetti 27 işçi de yaralandı. Patlamanın gerçekleştiği OSTİM Mega Center’daki işyerinin işletme belgesinin olmadığı ortaya çıktı.

Akşam saatlerinde ve OSTİM’deki patlamanın bir kilometre uzağında tiner ve boya imalatı yapan bir işyerinde bir patlama meydana geldi. Bu patlamada 10 işçi hayatını kaybetti. İşyerinin sadece torna ruhsatına sahip olduğu ortaya çıktı.

7 kişinin öldüğü ilk patlamanın olduğu iş yerinin işletme belgesinin olmadığı Çalışma Bakanı Ömer Dinçer tarafından açıklandı. 10 kişinin öldüğü ikinci patlamanın olduğu iş yerinin ise tiner ve boya imalatı yaptığını ancak torna ruhsatına sahip olduğu açıklandı. Hatta kimi iddialara göre işyerinde kaçak mazot üretilmekteydi.

Ana akım medyada “iş kazası” olarak yer alan ancak tam anlamı ile “iş cinayeti” olan bu işçi katliamı hakkında Politeknik olarak Taksim Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdik. Davutpaşa’da yaşanan yangında kaybettiğimiz işçi arkadaşlarımızın acısı ile belirginleşen denetimsiz ve güvensiz çalışma koşullarının düzeltilmesi için herhangi bir yaptırımda bulunmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in istifasını istediğimiz eylemde sloganlarımızla iş cinayetlerinin son bulması için haykırdık.

Politeknik üyeleri olarak tüm emekçilerle birlikte katliamlara karşı çıkacağımızı ve emeğin hakları için mücadele edeceğimizi ifade ettik. AKP tarafından gündeme getirilen işçilerin kazanılmış haklarının gasp edileceği maddeler içeren Torba Yasanın daha fazla denetimsizlik ve güvencesizlik getireceğini vurguladık. ‘Davutpaşa, Karadon, Ostim, İvedik… Bir daha asla!’, ‘Güvenli iş güvenceli gelecek’, ‘Çalışma bakanı istifa’, ‘AKP torbanı al başına çal!’ şeklinde sloganlar attık ve acil talep ve önerilerimizi açıkladık;

– Tüm işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri işçi sayısı ve sektör sınırlaması olmaksızın
tüm işkollarında geçerli olmalıdır.

– İşçilerin işyerlerindeki iş güvenliği önlemlerine müdahil olabilmesi için iş güvenceleri
sağlanmalı, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

– İşyeri hekimleri ve iş güvenliği mühendislerinin işverene bağımlılıklarının ortadan
kaldırılabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

– İşçi sağlığı ve iş güvenliği için etkin bir denetim kurmayan tüm sorumlular görevden
alınmalı ve cezalandırılmalıdır.

Basın açıklamasının tam metini için buraya tıklayınız.

 

politeknik.org.tr