Mühendisler, mimarlar, plancılar binlerce kişinin yaşamına mal olan yapıların müteahhitlerini, sorumlularını listelemek için çalışma başlattı.
Maraş Pazarcık merkezli depremlerle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 11 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre 10 ilde 7 bin 584 yapı yıkıldı.
On binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve binlerce insanın da hala enkaz altında olduğu depremin ardından mühendisler, mimarlar, plancılar yıkılan yapıların müteahhitlerini, sorumlularını listelemek için çalışma başlattı.
Müteahhitler kaçmaya çalışıyor
Yapıların müteahhitleri hızla ülke dışına çıkmaya çalışıyor. Adıyaman’da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğu belirlenen Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş, Hatay’daki Rönesans Rezidans müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, Gaziantep’te depremde yıkılan Bahar Apartmanı’nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu, Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, Adana’da müteahhit Hasan Alpargün yakalandı.
Plansız kentler, denetlenmeyen yapılar
On ilde toplu yıkıma, on binlerce insanın yaşamının son bulmasına neden olan sebepler kentlerin planlanması süreci dahil oldukça geniş elbette. Yapı imalat süreci de bir başka önemli aşama ve bu aşamada kamusal denetim yok. Yapıların güvenli olmasından, denetimden ilk önce ülkeyi yönetenler, yerel ve merkezi yönetimler sorumlu. Bu sorumluluğa rağmen denetim süreci kamu kurumlarıyla yapılmıyor. Denetim süreçleri özel yapı denetim şirketlerine verildi/bırakıldı. Özelleşmiş, kazanç elde edilen bir denetim alanı yapıların güvenli olmasının önündeki en büyük engellerden biri.
Yapıların imzacı mühendisleri kim?
Milyonlarca insanın oturduğu yapılar kamusal denetimden geçmeden yapı denetim şirketlerinin kontrolüne bırakılıyor. 2001-2019 yılları arasında yapı denetim şirketleri kontrol etmekle yükümlü oldukları müteahhitler tarafından finanse ediliyordu. Maraş merkezli depremler sonrası pek çok kişi yeni yapıların yıkıldığını gördü. Yıkılan yeni yapılar bu işleyişle yani kamusal denetim olmadan yapıldı. Yapı denetim şirketlerinin sahipleri bu yıkımın sorumlularındandır.
Yapı denetim şirketlerinde çalışan mühendisler müteahhitlerin inşaat uygulamalarını kontrol etmekle yükümlü. Statik projeye uygunluk, beton ve demir uygulamaları inşaat mühendisleri tarafından kontrol edilmek zorunda. Müteahhitlerin usulsüzlüklerine göz yuman, imzacı olan yapı denetim mühendisleri de 10 ilde yıkılan binalardan ve pek çok insanın yaşamına kast ederek son vermekten ne yazık ki sorumlu.
Depremde yıkılan yapıların müteahhitlerinin, sorumlularının listelenmesi çalışmasını Politeknik de yapacak. Yeni depremleri beklememek için, bir kez daha yıkım, felaket ve acı yaşamamak için…
Bizimle bilgi paylaşmak için bilgi@politeknik.org.tr adresine mail atabilir, sosyal medya hesaplarımıza mesaj bırakabilirsiniz.
politeknik.org.tr