Mühendisler: Gaziantep Sanko Hastanesi’ndeki yangın, ihmali ve denetimsizliği gösteriyor

Kimya ve elektrik mühendisleri, 19 Aralık’ta Gaziantep SANKO Üniversitesi Hastanesi yoğum bakım ünitesinde meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili açıklama yaptı.

Kimya Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası 19 Aralık’ta Gaziantep’te SANKO Üniversitesi Hastanesi Covid-19 yoğum bakım ünitesinde meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili basın açıklaması yayımladı. Mühendisler, Covid- 19 salgını nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde oksijen terapisi amaçlı kullanılan cihazların yaygınlaştığını ancak denetimlerin, kontrollerin eksik bırakıldığını belirtti.

Oksijen, ısıtıcı, nemlendirici sıvı gibi yanıcı, yakıcı ve parlayıcı maddelerle çalışan cihazların güvenliğinin sağlanması konusunda ihmaller olduğunu vurgulayan mühendisler, Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Makina Emniyeti Yönetmeliği ve Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelikle ilişkili bir veya birden fazla teknik gerekliliğin yerine getirilmemesi nedeniyle yangına bağlı katliam meydana geldiğini belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası yangınla ilgili ”Yaşanan bu vahim olay da sağlık sistemindeki denetim eksikliklerini gözler önüne sermektedir” ifadelerini kulandı.

Periyodik bakım ve cihaz güvenliğinin sağlanması elzem

Kimya Mühendisleri Odası açıklamasında şunları söyledi:

Bu önlemlerin yanı sıra hastanelerde depolama tanklarında bulunan sıvı oksijen ve ambulanslarda kullanılan oksijen tüplerinde sık yaşanan ve tedbir alınması gereken diğer bir husus sıvı fazla gaz faz arasındaki çek valfin arızalı olması durumunda, sıvı fazdan gaz fazına geçen oksijenin basıncının yaklaşık 700 kat artması sonucu patlamaya neden olabilmesidir. Bu olumsuz durumu önlemek için periyodik bakım prosedürlerinin eksiksiz uygulanması gerekmektedir.

Diğer önemli husus yağlı/kirli elle oksijen tüp vanalarına dokunmamaktır. Bu şekilde vanaya dokunmak patlamaya (ani yanma) neden olacağı için kullanıcılar oksijen tüpleri ile çalışırken iş eldiveni kullanmalıdır.

Hastaların yatak başında bulunan kanallardan ortama yayılacak oksijen kaçağı yakıcı bir gaz olan oksijeni ortamda muhtemel bulunabilecek alkol vb. yanıcı maddelerle elektrik ya da ısıtıcı gibi tutuşturucu kaynağı ile buluşturup yangına patlamaya neden olabilmektedir. Bu riski azaltmak için cihazların ve oksijen hatlarının periyodik bakımının yapılması gerekmektedir.

politeknik.org.tr