Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

‘Kentsel dönüşümle binalar yıkılıyor, asbest maddesi nasıl imha ediliyor?


Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan eski binalar yapılırken kullanılan ve kanserojen etkisi olduğu bilinen asbestin yıkımdan sonra imha edilme koşulları Meclis gündemine taşındı

Çökme tehlikesi bahanesiyle kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan eski yapıların yıkımındaki denetimsizliğe ve binaların yapımında kullanılan asbestin yıkımdan sonra yönetmeliklere uygun imha edilmemesine dikkat çekmek için CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Asbestin şakası yok, öldürür!
Türkiye’nin uzun yıllar ucuz iş gücü ve denetimsizlik nedeniyle eski gemilerin söküm merkezi haline geldiğini söyleyen Ali Şeker, gemi söküm işlemleri sırasında ortaya çıkan asbest ve diğer kimyasal maddelerin hem çalışan işçiler hem de çevre sağlığı açısından büyük riskler yarattığını, aynı denetimsizlik sürecinin şimdi de eski yapıların yıkımı sürecinde ortaya çıktığını belirterek, bakanlığı önlem almaya çağırdı.

İşçi ve halk sağlığı ciddi tehlike altında
Asbest ve diğer zehirli madde içeren malzemelerin ayrıştırılarak bertaraf edilmemesinin halk sağlığı açısından risk yarattığını söyleyen Şeker, bakanlığın bu tehdidin ortadan kaldırılması için gerekli özeni göstermesi ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun yıkım sürmesi için denetim mekanizmalarının çalıştırılması gerektiğini belirtti. Yıkım çalışmalarının denetimsiz yapıldığını ifade eden Şeker, hem ulusal hem de uluslararası kurumların asbestin kanserojen etkisi, sağlığa zararları konusunda raporlarının bulunduğunu hatırlattı.

Asbestin Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın her yıl kansere sebep olan maddeler listesinde kesin kanserojen denilerek 1. grupta yer alan bir madde olduğunu söyleyen Şeker, “Geçmiş yıllarda yapılan binalarda dayanıklılık ve ekonomik nedenlerle inşaat sektöründe asbest içerikli bir çok malzeme kullanıldı. Şimdi de bu binaların yenilenmesi süreci ortaya çıktı. Bu yenilenme sırasında yaşanan kuralsızlık ve denetimsizlik büyük bir sağlık riski ortaya çıkardı. Başta TMMOB olmak üzere meslek kuruluşlarının yaptığı uyarılar dikkate alınmamaktadır. Devletin yayımladığı yönetmelikler kağıt üzerinde kalmamalı, hayata geçirilmelidir” dedi.

Ali Şeker, Bakan Fatma Güldemet Sarı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Kaynak: Sendika.Org


Exit mobile version