İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Yönetim Kurulu(YK), TMMOB tarihine geçecek kararlardan birisine imza attı. TMMOB YK üyesi Neriman Usta hakkında soruşturma açılması talebiyle Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)’na başvuruda bulundu.
TMMOB Yönetim Kurulu ikinci başkanı Züber Akgöl 6 Eylül 2014 tarihli, 43. Dönem 5. Yönetim kurulu toplantısında üyemiz ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta’ya hakaret etmiş, hakaretin ardından verilen toplantı arasında Neriman Usta’nın bulunduğu odaya giderek üstüne yürümüş, hakaretlerini tehditlerle sürdürmüştü. Bu olayın ardından Neriman Usta ilk olarak Züber Akgöl hakkında disiplin işlemlerinin başlatılması talebiyle İMO’ya başvurmuştu.
İMO yönetim kurulunu sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırmıştık, İMO TMMOB’deki statükoya sahip çıktı, kadın mücadelesini tanımadığını ilan etti!
İMO Yönetim Kurulu’na göre Neriman Usta’nın konuyu TMMOB kamuoyuna duyurması suçmuş. İMO Yönetim Kurulu’na göre Politeknik Yönetim Kurulu üyemiz Neriman Usta’nın uğradığı bu saldırıyı sitemizden TMMOB kamuoyuna duyurmak, İMO ve TMMOB yönetim kurullarına çağrı yapmak, soruşturma sürecinde İMO yönetiminin üstünde baskı oluşturuyormuş(!), soruşturmayı etkileme çabası(!) taşıyormuş.
İMO Yönetim Kurulu, yukarıda sıraladığımız gerekçelerle Neriman Usta hakkında soruşturma açılması talebiyle EMO’ya başvurdu. İMO yönetim kurulu oda yönetim kurullarında görev alan demokrat üyelerin görev ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan bir karar verdi. Bu kararın arkasında ayrıca siyasi ahlaktan yoksun bir tercih yatmaktadır.
İMO Yönetim Kurulu bu taraflı kararıyla soruşturma sürecini sağlıklı işletme konusunda kuşkular yaratmıştır. İMO Yönetim Kurulu bu kararıyla TMMOB’nin erkek egemen yapısına sahip çıktığını, bir kadın üyenin TMMOB’de kendi görüş ve düşüncelerini ifade ederken hakaret ve saldırıya maruz kalabileceğini ilan etmiştir. İMO Yönetim Kurulu kadınların uğradığı hakaretler, saldırılar karşısında sessiz kalması gerektiğini ilan etmiştir. İMO Yönetim Kurulu bu kararıyla TMMOB’nin statükocu yapısının arkasında olduğunu ilan etmiştir.
Balık baştan kokmuş!
Ne yazık ki bu karar TMMOB Yönetim Kurulu’nun bazı üyelerinin konuyla ilgili aldığı tutumdan bağımsız değildir. 20 Eylül 2014 günü yapılan 43. Dönem TMMOB 1. Danışma Kurulu toplantısında TMMOB Yönetim Kurulunun HKMO temsilcisi 6 Eylül günü yapılan yönetim kurulu toplantısında olmamasına rağmen ordaymışçasına konuşma yapmıştı. TMMOB Yönetim Kurulu’nun ÇMO temsilcisi ise yalnızca yönetim kurulu masasında yaşananlara şahit olmasına rağmen ‘sen ne diyorsun ukala’ lafını hakaretten saymamış olsa gerek herhangi bir hakaret olayının yaşanmadığını ifade etmişti. Aynı yalanları TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı da devam ettirmek istemiş, danışma kurulunu izleyen üyelerimiz buna izin vermemişti.
İMO Yönetim Kurulu’nun aldığı bu karar işte bunlardan beslenmektedir.
TMMOB’de kendi hegemonyasını TMMOB’nin mücadelesinin önüne koyan ve TMMOB’de egemen olan bu anlayışa güvenmiyoruz! İMO Yönetim Kurulu’nun aldığı bu kararla soruşturma sürecinde sürdüreceği tutuma güvenmiyoruz!
TMMOB’nin mücadelesine, ilkelerine ve çalışma ahlakına sahip çıkacak üyelerin temsil edeceği bir TMMOB yaratacağımıza inanıyoruz. Kadın mühendislerin, mimarların, plancıların mücadelesini ana çalışma başlıklarından biri haline getirecek bir TMMOB yaratacağımıza, TMMOB’li kadınların mücadelesine inanıyoruz.
Züber Akgöl’ün Neriman Usta’ya saldırısı ve bu saldırının ardından yaşanılanlar TMMOB’de örgütsel bir yenilenmenin TMMOB’yi bir mücadele örgütü haline getirmek için zorunluluk olduğunu göstermiştir. TMMOB’nin mücadelesine ve bu mücadeleye sahip çıkan TMMOB’nin demokratik bileşenlerine olan inancımızla TMMOB’deki mücadelemizi sürdüreceğiz.
Politeknik Yönetim Kurulu