HKMO İzmir Şubesi tarafından 9.su düzenlenen Yaz Eğitim Kampı, bu yıl “Duyarlılık” ana temasıyla 23-31 Ağustos tarihleri arasında İzmir/Foça’da gerçekleştirildi.
“Duyarlılık” ana teması altında oluşturulan “Mühendislik Eğitiminde Duyarlılık – Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kentsel Dönüşüm – Yerel Yönetimlerde Duyarlılık – Çevre ve Doğaya Duyarlılık – Siyaset, Toplum ve Duyarlılık – Birarada Yaşamaya Duyarlılık – Direy Toplum ve Duyarlılık – Örgütlülükte Duyarlılık” konularında; öğrenci, akademisyen, sanatçı, yazar ve TMMOB’a bağlı meslek odalarının yöneticileri sözlerini söyledi.
Kamp; öğrencilerin çadırları kurmasının ardından tanışma etkinliğiyle başladı. Kampın ilk günü oryantring yarışmasında ter dökmesiyle başladı. Oldukça zorlu dakikalar geçirirken, birbirlerine destek olan öğrenciler, böylece kampın ilk gününden oldukça samimi bir tanışıklığın içine düştüklerinin farkına vardılar.
Kamp kapsamındaki panellerin ilk oturumu HKMO Genel Başkanı Ali Fahri ÖZTEN’in yönetiminde, Prof. Dr. Beno KURYEL ve Prof. Dr. Ahmet İNAM’ın konuşmacı olarak katıldığı “mühendislik eğitiminde duyarlılık” paneliyle başladı. Mühendislik eğitiminin gün geçtikçe içinden çıkılamaz bir hal aldığından bahseden KURYEL, eğitimde reform yapılmasının gerektiğini vurguladı. Ahmet İNAM ise mühendislik eğitimine felsefenin eklenmesinin kaçınılmaz bir gereksinim olduğunu söyledi.
İlk oturumun ardından “Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kentsel Dönüşüm” başlığı tartışıldı. İlhan Ekicioğlu ve Hasan Karakılınç’ın sunumunun ardından soru-cevap kısmında, öğrenciler tarafından ülkemizde uygulanan kentsel dönüşümün, birer “rantsal dönüşüm” halini aldığı ve kentsel dönüşüm projeleriyle barınma hakkının ortadan kaldırıldığı dile getirildi.
Dördüncü gün “yerel yönetimlerde duyarlılık” paneline Dikili Belediye Başkanı Osman ÖZGÜVEN ile Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER Konuşmacı olarak katıldı. Belediyesinde halka ücretsiz su ve ulaşım imkanı sağlayan Özgüven’in sosyal belediyeciliği takdir edilirken, Tunç Soyer’in “yaşanabilir kent” projeleri ilgi gördü.
4.günün akşamında, HKMO Trabzon Şubesi öğrenci komisyonu tarafından HES’ler ve suyun ticarileştirilmesine karşı mücadeleyi konu alan “Dereler ÖZGÜR Akacak” belgeseli gösterildi. Büyük ilgi gören belgeselin ardından HES’ler ve suyun ticarileştirilmesi hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirildi.
5.günün ilk oturumu “çevre ve doğaya duyarlılık” başlığıyla, EMO Genel Başkanı Cengiz GÖLTAŞ ve Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet GÜRKAN’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Ülkedeki enerji ihtiyacının “kimin ihtiyacı” olduğunu sorgulayan GÖLTAŞ, EMO’nun konu ile ilgili görüşlerini anlattı. GÜRKAN ise; HES’lerle birlikte büyük çevre katliamlarının yaşandığını ve yaşanacağını, bunun yanı sıra HES’lerin suyu ticarileştirilmesi projelerinin büyük bir parçası olduğunu, bu saldırının karşısında Fındıklı halkının mücadelesini anlattı.
5. oturumda Oğuzhan Müftüoğlu ve Burhan Sönmez in katılımıyla “siyaset – toplum ve duyarlılık” başlığıyla gerçekleşti. Konuşmacıların genel olarak 12 Eylül’de yapılacak olan anayasa referandumu ile ilgili konuşmalarının ardından öğrenciler ile Müftüoğlu arasında oldukça sert tartışmalar yaşandı. 12 Eylül yenilgisinin nedenlerini ve hemen ardından ortaya konulan mücadele tarzını eleştiren üniversiteliler, Müftüoğlu’nu zor durumda bıraktılar. Panel; 12 Eylül referandumundan çıkacak sonucun ülkeyi nasıl etkileyebileceği tartışmasıyla son buldu.
5.günün akşamında, yönetmen Çağrı KINIKOĞLU’nun da katıldığı “Nazım’ın Küba Seyahati” belgeseli gösterildi. Nazım Hikmet’in Küba’daki yaşamını anlatan belgeselin ardından, yönetmen Kınıkoğlu ile Küba ve Nazım ile ilgili kısa bir söyleşi gerçekleştirildi.
6.gün “bir arada yaşamaya duyarlılık” konulu panele katılan yönetmen Semir ASLANYÜREK ve Çağrı KINIKOĞLU ülkemizde yaşanan ırkçı – faşist politikaya karşı mücadele edilmesi ve yeniden kardeşleşmenin sağlanması vurguladı.
6.günün akşamında TMMOB’un önemli değerlerinden ve eski başkanlarından olan Teoman ÖZTÜRK’ün belgeseli izlendi. Teoman ÖZTÜRK’ün, TMMOB içerindeki mücadelesinin günümüze ışık tutması gerektiğinin vurgulandığı belgesel sonunda, ÖZTÜRK uzun süre alkışlandı.
7. gün Prof. Dr. Selçuk CANDANSAYAR’ın “birey-toplum ve duyarlılık” konulu paneli öğrenciler tarafından oldukça dikkat çekti. Sunumunu forum tarzıyla gerçekleştiren Candansayar düşünme yetisinin geliştirilmesinin ipuçlarını gösterdi.
Öğleden sonra yapılan “örgütlülükte duyarlılık” konulu panele TMMOB Y.K. Başkanı Mehmet SOĞANCI ile TTB M.K Başkanı Dr. Eriş BİLALOĞLU katıldı. Bilaloğlu; sağlıkta yaşanan neoliberal dönüşümün getirdiği olumsuzluklardan bahsederken, Soğancı ise TMMOB’un nasıl bir yapı olduğu üzerinde durdu. Öğrencilerin, TMMOB Başkanı Soğancı’ya “Ücretli-İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları” kurultayında alınan kararların uygulanıp-uygulanmadığını ve farklı disiplinlerde bulunan öğrenci komisyonları arasında iletişimi sağlamak için İKK’ya benzer bir yapıların oluşturulabilirliğini sorması üzerine, Soğancı’nın verdiği cevaplardan tatmin olunmadan panel sona erdirildi.
Kampın son günü TMMOB Öğrenci Örgütlülüğü ve Öğrenci Sorunları üzerine forum yapan üniversiteliler, üniversitelerdeki neoliberal – gerici saldırıların karşısında birlikte mücadele verilerek durdurulabileceği kararına varıldı ve kurulacak olan Öğrenci Birliği ve önümüzdeki dönem yapılacak olan Genç Haritacılar Günleri için bir program oluşturmak amacıyla Ekim ayında tekrardan buluşmak üzere foruma sonlandırıldı.
Ayrıca kamp süresince gösterilen, yönetmenliğini Semir Aslanyürek’in yaptığı “7 Avlu” filmi, Metin Yeğin’in “şarkılarla toplumsal tarih” anlatımı, Prof. Dr. Zafer ŞEKER’in kampa özel hazırladığı “CBS kamp özel” sunumu öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.
Kampın kapanış gecesinde; sinema-tiyatro-fotoğraf-folklor-müzik-seramik atölyelerinin ürettikleri çalışmalar sergilenip, oryantiring, voleybol, fotoğraf yarışmalarının şampiyonlarına plaket ve madalya verildi. Kampa katılan öğrencilere katılım belgesi verilerek, 9. Kamp halay ve horonlarla eşliğinde son buldu.
Volkan Bilgin / politeknik.org.tr