Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Gaziosmanpaşa halkı yıkıma direniyor: ‘Tırnağımızla var ettik, Gaziosmanpaşa’yı bırakmayız’


Sağlam zemin raporuna rağmen 14 mahallesi riski alan ilan edilen Gaziosmanpaşa’da, iki mahalle için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak davayı açan mahalleli, “20 tırnaklarıyla çalışarak” var ettikleri evleri, mahalleleri için şimdi de bilirkişi ücretini denkleştirmek durumunda. “Onlar gibi çoluk çocuğumuzu haramla büyütmedik, burayı bırakmayız” diyen  mahalleliyle biraraya geldikleri Barınma Hakkı Meclisi’nde konuştuk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı raporlarına göre zemini sağlam olan Gaziosmanpaşa ilçesi, ‘riskli alan’ ilan edilen 14 mahallesi ile kentsel dönüşüm tehdidi altında. 15 Aralık 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Afet Yasası kapsamında riski alan ilan edilen bölge, yaklaşık 120 bin kişinin yaşadığı, 4 milyon 300 metrekarelik bir alan. “Gidecek yerimiz yok, mezarlığa gideriz ancak” dedikleri mezarlık dahi riskli alana dahil edilmiş durumda.

Bölge halkının bu karara karşı açtığı davada Danıştay 14. Dairesi, Sarıgöl ve Yenidoğan mahalleleri ile ilgili alınan riskli alan kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahallelinin bilirkişi ücreti için 5000 TL yatırması gerekiyor. Evlerinden, mahallelerinden ayrılmak istemeyen insanlar, 26 Aralık tarihine kadar bu ücreti denkleştirmeye çalışıyor.
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi çatısında biraraya gelen ve mücadele eden Gaziosmanpaşalılarla, mahallelerinde konuştuk.

gop_barinma

Bir gecede riskli alan ilan edilen mahallelerini, mücadelelerini anlattılar. Belediyenin Gaziosmapaşa Meydanı’nda dev ekrandan reklamını yaptığı kentsel dönüşümü, “20 tırnağımızla yaptığımız evlerimizi peşkeş çekmek istiyorlar”, “Mahallemizi talan ederek çalmak istiyorlar” sözleriyle anlattılar.

“Onlar gibi çoluk çocuğumuzu haramla büyütmedik, burayı bırakmayız”, “Artık her yerde halk birleşiyor, kenetleniyor” dediler, 28 Aralık Marmara Mitingi’ne çağrı yaptılar.

Kaynak: Sendika.Org


Exit mobile version