Davutpaşa Katliamı’nda karar verildi, sorumlular yargılanmadı, fatura belediye müdürlerine kesildi. İşçi aileleri adalet arayışlarını sürdüreceklerini açıkladı
Davutpaşa’da kaçak maytap atölyesinde 31 Ocak 2008 tarihinde 21 kişinin ölümü, 115 kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin dava karara bağlandı. Çalışma ve denetleme koşullarıyla ilgili bakanlıkların soruşturmaya dahi dahil edilmediği davada Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış beraat etti.
Belediye müdürlerine kesilen faturada iyi hal indirimi
Patlamanın ve ölümlerin faturası ise belediyedeki müdürlere kesildi. Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal ve Ruhsat-Denetim Müdürü Rüstem Tekin’e “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 9’ar yıl ceza verildi. Cezalar iyi hal indiriminden 7 yıl 6 aya indirildi.
Yine belediyenin İmar ve Şehircilik müdürleri Şevket Yıldırım ile Servet Kırna 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu iki ceza da 4 yıl 2 ara indirildi. Mahkeme, hapis cezalarının 30 bin 400 lira para cezasına bağlanmasına, cezanın iki sanık için 24 taksitle ödenmesine karar verdi.
Halen görevine devam eden İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz ise 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Küçükakyüz’ün cezası önce iyi halden 2 yıl 6 ay’a indirildi, ardından 18 bin 200 lira para cezasına çarptırıldı.
Bina sahipleri Resul Koçyiğit ve Remzi Koçyiğit kardeşlere verilen 6 yıl hapis cezası da iyi halden 5 yıla indirildi.
Ailelerin adalet arayışı sürüyor
Aileler adına konuşan Avukat Gökhan Küçük riskli bir bölge olan Davutpaşa’da belediyelerin gerekli riskleri önlemeye yönelik adımları atmamasına tepki gösterdi. Zeytinburnu’ndaki patlamaya dikkat çeken Küçük, “Bu Türkiye’deki mevcut işleyişin, mevcut denetimsizliğin göstergesi. Davutpaşa’daki patlamanın olduğu yerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi sorumlu. Oraya hizmet götürenler bundan sorumlu” dedi.
Davutpaşa Davası’nın karar duruşmasında aileler adalet taleplerini de yineledi. Patlamada kardeşi Heybetullah Güleç’i kaybeden Hakkı Güleç, davanın diğer davalara örnek olmasını istedi. Caydırıcı cezalar olmadığı sürece işçilerin ölmeye devam edeceğini belirten Güleç, Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın beraat kararına tepki gösterdi.
Davada ailelere destek için gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Türkiye’de iş cinayetlerinin bilinçli işlenen cinayetler olduğunu söyledi. Geçen yıl 1200 işçinin öldüğünü aktaran Tanrıkulu, “Bunun nedeni sistemdir. İşvereni koruyan, iş güvenliğinden yoksun, sigortasız, taşeronla çalıştırılan ortamdır. Cezalar caydırıcı olmadığı sürece, kurumlar etkin bir şekilde çalışmadığı sürece bu cinayetler devam edecektir” dedi.
Kusurlu bulunanlar yargılanmadı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada teknik bir heyet görevlendirildi. Teknik heyetin sunduğu raporda, maytap atölyesinde gerekli denetimlerin yapılmadığı belirtildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile BEDAŞ Genel Müdürlüğü kusurlu bulundu.
Rapora karşın kurumların hiçbirisine dava açılmadı. Yaşanan hukuksuzluğa karşı Davutpaşa’da yaşamını yitirenlerin aileleri 35 hafta boyunca her pazar Taksim’de eylem yaptı ve adalet istedi. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve HSYK ile görüşen Davutpaşalı Aileler, ısrarcı tutumları sonucunda ancak iki yıl sonra bir dava açılmasını sağlayabildi ancak adaletsizlik burada da sürdü.
Soruşturmada belediye başkanlarının adları geçmedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yargılanmasına Danıştay izin vermezken, aileler Danıştay kararını AİHM’e taşıdı.
Kaynak: Sendika.Org