İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santrallerinin, vadinin doğal dengesini değiştirip, canlı yaşamını yok edeceğini savunan yöre halkı, İkizdere İlçesi’nde 8 Ağustos cuma günü miting düzenledi.
Yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı gösteride konuşan İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, vadinin, küresel ısınmanın kapıda olduğu bir dönemde ülkenin sigortası olduğunu söyledi.
İkizdere Derneği’nin organize ettiği, TEMA ve Doğa Vakfı’nın desteklediği HES protestosu, İkizdere İlçesi Cimil Yaylası yol ayrımında, tulum ve kemençe eşliğinde oynanan horonla başladı. Mitinge; ‘HES’ler İkizdere’yi çölleştirecek’, ‘Başımızın üstünden kanser kablolarının geçmesine izin yok’, ‘Dünyanın 200 ekolojik vadisinden biri olan İkizdere HES’lerle yok edilemez’ ve ‘Vadime dokunma’ pankartları ile İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere ülkenin çeşitli yörelerinde yaşayan İkizdereliler ile vadideki 28 köyün sakinlerinden oluşan yaklaşık 7 bin kişi katıldı.
‘Vur vur inlesin, hükümet dinlesin’, ‘Vadimize dokunan elleri kırılsın’ sloganları atan grup, yağmura rağmen yaklaşık 2 kilometre yürüyerek, Gürdere mevkisindeki miting alanına ulaştı. HES protestosunu, ulusal yayın organlarının yanı sıra El-Cezire televizyonu da izledi.
DERELER ÖZGÜR AKSIN
İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, coşkuyla bir araya gelen binlerce insanının hidroelektrik santralleri (HES) protesto ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu insanlar diyor ki, dereler özgür aksın, sürdürülebilir hayat devam etsin. İnsanlar gergin bir bekleyiş içerisinde tepkilerini ortaya koyuyorlar. Buradan yetkililere bir kez daha haykırıyoruz. İkizdere Vadisi, dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biridir. Bu vadiyi koruma ve kollama noktasında halkın iradesi ortadadır. On binlerce insan bu iradeyi ortaya koydu, koymaya da devam edecek. Bu vadi 13 Mart 2008 tarihinde Başbakanımızın imzasıyla turizm vadisi ilan edildi.
Tüm bu gerçekler ortadayken 3 tane enerji şirketi zengin edilecek diye tüm turizm potansiyelini yok etmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu vadinin ekosistemine dokunmayın. Bu vadi, küresel ısınmanın kapımızda olduğu bir dönemde ülkenin sigortasıdır, sığınacak limandır. İkizdere Vadisi Türkiye’nin bir değeridir. Bu değeri koruma ve kollama insani ve vicdani en temel görevimizdir. Bu cennet vadide sadece yerel bir katliam değil, aynı zamanda ulusal ve küresel bir katliamda yaşanıyor. Bu vahşetin, bu katliamın bir an önce durdurulması ve deremizin özgür akması gerektiğini savunuyoruz. Hayat damarlarımız olan bu derelerimize sonuna kadar sahip çıkacağız.”
“BIRAKIN VADİYİ TURİZM CENNETİ YAPALIM”
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi de, “Biz önceki yıl küresel ısınmaya dikkat çekerek, ‘Derelere dokunmayın’ sloganını ortaya koyarak eylem başlattık. Bizim bu güzel vadimizi ve yeşilliğimizi bozdurmaya niyetimiz yok. Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Buradan yetkilere sesleniyorum. Bırakın biz bu vadiyi turizm cenneti yapalım. HES projelerini başka yerde arayın burada değil. Bu vadide cenneti arayalım” diye konuştu.
İKİZDERE’DEKİ HES İNŞAATLARI
28 köy ve 12 mahalleden oluşan 74 kilometrekarelik İkizdere Vadisi boyunca toplam 1.344 GWH gücünde, 16 regülatör ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşa edilecek. İkizdere Derneği yetkililerine göre, vadiden üretilecek enerji, Türkiye toplam üretiminin sadece binde 7.02’sini karşılayacak. Rize’de, İkizdere, Senoz ve Fındıklı vadileri boyunca yıllık ortalama 5.3 milyar KWS elektrik enerjisi üretecek toplam 62 HES projesinin yapılması planlanıyor.