Beyaz Yakalıların Sendikalaşması Talebi TÜBİTAK’ı Greve Götürüyor
Spread the love

Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi çerçeve protokülü tepkilere rağmen Türk-İş ve hükümet arasında geçtiğimiz günlerde imzalanmıştı. Bir Kamu kuruluşu olan TÜBİTAK’ta ise bu imzaya rağmen grev kararı alındı.

Türk-İş ile hükümet arasında 7 Temmuz’da imzalanan protokolden bir gün önce asılan grev kararı ile başlayan süreç halen devam ediyor.

Eğer anlaşma sağlanamazsa yaklaşık 50 gün içerisinde grev başlayacak. Grev sürecini başlatan anlaşmazlıkların en önemlisi ise TÜBİTAK’ta bugüne kadar kapsamdışı çalışan beyaz yakalıların kapsam içine alınmaları talebi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tez-Koop-İş Genel Eğitim Sekreteri Haydar Özdemiroğlu, ”Bu sorunun çözümlenmemesi toplu sözleşmenin bitirilmesine engel oluyor. Projelerde görev yapan çalışanlar, bir proje bittiğinde başka bir projede görev alıyorlar ve sözleşmeleri belirli süreli olmaktan çıkıp zincirleme sözleşmeye dönüşüyor. Geçen dönem işverene anlayış gösterdik, bu dönem de biz benzer bir yaklaşımla anlayış bekliyoruz. Türkiye’de bilim politikalara yön veren TÜBİTAK gibi bir kurumda kapsam dışı, dolayısıyla sendikasız personel sayısının artmasının doğru olmadığı düşüncesindeyiz. TÜBİTAK’ın, başka konularda olduğu gibi çalışanların anayasal ve yasal haklarının kullanımı konusunda örnek oluşturmasını istiyoruz.”dedi.

TÜBİTAK’ta toplu iş sözleşmesi 3000 çalışanı kapsıyor, TÜBİTAK’ın Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projelerinde görevlendirdiği ve toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan personelin sayısı ise  % 20’ler civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu personelin tamamına yakınını ise başta bilgisayar, elektronik olmak üzere mühendisler oluşturuyor.

politeknik.org.tr


Spread the love