Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde “Ne işi var tankların Ankara’nın, İstanbul’un içinde” açıklamasıyla, darbe girişiminin yaşandığı kentlerde askeri alanların belediyelere devredileceğini duyurdu. Yıldırım, kent merkezlerinde rantsal değeri yüksek, geniş metrekarelere yayılmış ormanlık alanlardan oluşan arazilerin akibetinin ne olacağı konusunda tatmin edici bir açıklama yapmadı. AKP’nin rant odaklı kent politikları düşünüldüğünde ormanlık arazili askeri bölgelerin kamusal faydayı esas alacak şekilde dönüşmeyeceği tahmin edilebiliyor.
Binali Yıldırım, darbe girşiminde asker ve zırhlı araçların çıktığı kent merkezlerindeki askeri birliklerin boşaltılacağını ve bu alanların piknik alanlarına dönüştürüleceğini açıkladı. Araziler arasında Akıncı Üssü, Hasdal Kışlası, Mamak Kışlası, Maltepe Kışlası, Etimesgut Kışlası, Güvercinlik Kışlası ve Kara Havacılık Okulu’ndan bahsedilse de İstanbul ve Ankara’da daha fazla askeri alan bulunuyor.
Askeri alanların devri 2013’te de gündemdeydi
Kent merkezlerinde kalan askeri bölgelerin kent dışına taşınması 2013 yılında gündeme gelmişti. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir içindeki askeri kışla ve tesislerin taşınacağı açıklamasını yapmıştı. Bayraktar, “Şehir merkezindeki bazı arazilerin imara açılması gerekiyor” demişti.
Kapatılacak kışlalar listesinde olan Hasdal Kışlası’nın 121 hektarı için aynı yıl konut ve ticari alan olarak açılması için imar değişikliği başvurusu yapılmıştı. Hazırlanan imar planını İBB onaylamış, inşaatı yapan şirket ise yandaş Torunlar GYO olmuştu.
O dönem Ankara Etimesgut’taki askeri bölgenin Isparta ve Eskişehir’e taşınması planlanıyordu. Ankara’daki askeri okulların 2015 taşınması öngörülüyordu.
Askeri arazileri imara açan projeler
Ağaoğlu’na ait Maslak 1453 projesini Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullandığı alan üzerine inşaa edildi. Projenin Ayazağa’daki arazisi, 2008 yılında TOKİ, Jandarma Genel Komutanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında askeri tesis yapımı karşılığında satılmıştı. İstanbul Halkalı’da askeri alan statüsünden çıkarılan 193 dönümlük arazide şuan ”Avrupa Konutları Atakent 3” bulunuyor. Sarıyer’deki 500 dönümlük 15. Hava Füze Üssü arazisinde de Emlak GYO A.Ş. ile yüklenici firma Siyah Kalem ‘Köy’ projesini yapıyor.
2013 yılından beri kent merkezilerinde kalan ormanlık askeri arazileri imara açma planı olan AKP ilan ettiği OHAL ile arazilerin dönüşümünü hızlandırabilecek.
Ormanlık arazilerle içiçe geçen askeri bölgelerin kuş bakışı görüntüleri :
Kapatılan askeri okulların arazileri:
politeknik.org.tr