Kocaeli’de “Mühendislerin Çalışma Hayatındaki Sorunlar” Paneli Düzenlendi

ÇMO Kocaeli Temsilciliği, 29 Eylül Pazar günü mühendislerin çalışma yaşamındaki sorunlarına yönelik bir panel düzenledi. Panelde ücretli çalışanların haklarından, işçi sağlığı ve iş güvenliğine kadar birçok konu hakkında tartışma yürütüldü.

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği “Mühendislerin Çalışma Hayatındaki Sorunlar ve Riskler” başlıklı panel-forum düzenledi. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Aziz Konukman, Av. Fatma Arda Bicaz, İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir, İş Güvenliği Uzmanı İsmail Macit ve İşyeri Hekimi Hakkı Uysal konuşmacı olarak katıldı.

Panel Prof. Dr. Aziz Konukman’ın sunumuyla başladı. Sunumda mühendislerin Türkiye ekonomisindeki yerinin değişiminden, TMMOB’ye yapılan saldırıların temelinden bahsedildi. Mühendislerin yedek iş gücü ordusu durumuna geldiği, TÜIK’te işsizlik istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığı dile getirildi. Mühendislerin çoğunlukla mühendislik yapmadığından söz edildi. Kadın Mühendislerinin çalışma koşullarının daha zor olduğu örneklerle aktarıldı.  Prof. Dr Aziz Konukman konuşmasını TMMOB’nin artık somut politikalar üretmesi gerektiğini vurgulayarak sonlandırdı.

Av. Fatma Arda Bicaz ise TMMOB ile SGK arasında imzalanan asgari ücret protokolünün ayrıntılarından, iş sözleşmelerinden, hak gasplarından, fazla mesaiden, kıdem tazminatından bahsetti. Mühendislerin çalışma hayatındaki hakları ayrıntılı olarak anlatıldı.

İş Güvenliği Uzmanı ve Maden Mühendisi İsmail Macit, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundan, kanunun amacından ve işverenin yükümlülüklerinden bahsetti.

İşyeri Hekimi Hakkı Uysal; mühendislerin karşılaşabileceği meslek hastalıklarından, sağlık gözetimi uygulama ilkelerinden bahsetti. Stresin tanımını yapan Uysal, çalışma hayatına etkilerini ayrıntılı olarak aktardı.

Son olarak İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin yaptığı çalışmalardan aktarımda bulundu. Mühendislerin sorumluluklarından bahseden Bilir, bir iş kazası sonucu hayatını kaybeden Harita Mühendisi Gülseren Yurttaş’tan bahsetti. Sendikasından meslek örgütlerine birlikteliklerin yaratılması gerektiğini vurguladı. Mühendislik fakültelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği derslerinin zorunlu olması gerektiğini dile getirdi.

Panel sonrası foruma geçildi. Soru-Cevap kısmından sonra etkinlik sona erdi.

politeknik.org.tr