Mimarlar Odası: “2008 Dünya Mimarlık Günü Teması: Daha Güzel Bir Geleceğin Mimarı Çocuklar Olsun!”

TMMOB Mimarlar Odası, 2008 Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla 6 Ekim 2008 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Basın Açıklamasının tam metni şöyle;

 

2008 DÜNYA MİMARLIK GÜNÜ TEMASI: DAHA GÜZEL BİR GELECEĞİN MİMARI ÇOCUKLAR OLSUN!

 

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN Habitat) ve Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) ortak ve paralel etkinlikleri olarak “Dünya Mimarlık ve Konut Günü” kutlanmaktadır. Mimarlar Odası, 2008 Dünya Mimarlık Günü bağlamında ilgililerin ve kamuoyunun dikkatini yeniden “insan yerleşmelerinin geleceğine” çekmektedir.

Ağır finansal dünya krizini yaşadığımız bu günlerde, küresel kapitalizmin devresel krizlerinin ötesinde derinleşen bir krize ve büyük bir çöküşe doğru yol aldığını daha iyi görebiliyoruz. Bu çöküş süreci giderek tüm değerleri yok ediyor, her şeyi metalaştırıyor ve doğamızla birlikte tüm hayat kaynaklarımızı kurutuyor.

 

 

Mimarlığımız da bu süreçten etkilenmektedir. İşte bu dünya krizi koşullarında kutladığımız Dünya Mimarlık ve Habitat Günü’nde, dünya mimarlığının krizini işaret eden yaklaşımların daha da geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda, geleceğimize ilişkin kaygıların nedeni olan çocukların penceresinden dünyaya yeniden bakmak gerekiyor. Onların dünyasının içtenliği ve gerçekçiliğini rehber alarak; “Ortak Geleceğimiz Çocuklarımız İçin”, uluslararası mimarlık örgütlenmelerinin dayanışmasını güçlendirerek, geleceğin dünyasını oluşturmak zorundayız.

 

UIA Torino Genel Kurulu kararı uyarınca 2008 Dünya Mimarlık Günü, Genel Kurul sırasında kaybettiğimiz Giancarlo Ius’a adanmış; bu anlamda teması, 2005 yılında beri UIA Başkan Yardımcılığı yapan Ius’un sözlerini yazdığı ve Kongre sırasında ilk dinletisi yapılan şarkıyı anmak amacıyla “Daha Güzel bir Geleceğin Mimarı Çocuklar Olsun” olarak belirlenmiştir.

 

6 Ekim 2008 Pazartesi tarihinde kutladığımız bu gün aracılığı ile, bu çağrının tüm UIA üye kesimlerince yaygınlaşması sağlanarak dünya çocuklarının çevre, kent ve mimarlıkla ilgili düşlerinin onların dilinde yorumlanması amaçlanmaktadır.

 

Ius’un sözleri, Konut Günü teması olarak belirlenen “Uyumlu Yerleşmeler” ve Oda gündeminde giderek daha çok yer alan “Mimarlık Politikaları”, “Toplum ve Mimarlık”, “Çocuk ve Mimarlık” bağlamının ötesine geçerek, insanlığın geleceğine ilişkin ortak kaygıların çocukların gözüyle ortaya konulması ve mimarlara bu anlamda sorumluluklarını anımsatma çabası olarak oldukça önemli:

“Ey mimar, dünyayı kurtarmama yardım et

Tek isteğim sıcak bir yürek, temiz su ve solunacak temiz hava

Ey mimar, mekânları dönüştürmeme yardım et

Bilgini dikkatle kullan, çevrem dost bir mekân olsun”

 

Bu yaklaşım, TMMOB Mimarlar Odası’nın yıllardır sürdürdüğü mücadelesiyle ve Merkez Yönetim Kurulu’nun programının başlığı olarak belirlenen “Geleceğin Mimarlar Odası, Gelecek için Mimarlık!” temasıyla da örtüşmektedir. Mimarlıkla toplum arasındaki bağın doğrudan sağlanabileceği bir odak olarak “Çocuk ve Mimarlık” temasını çok önemsediğimizi belirtmemiz gerekir. Her yaştaki çocukların mimarlıkla, tasarım kültürüyle tanışmasını, bunun ortamlarının yaratılmasını, yetersizliği belli olan mekânsal ve kentsel ihtiyaçlarının irdelenmesini, konunun ülke gündemine taşınmasını hedeflemekteyiz.

 

Şubelerimizce düzenlenen etkinliklerle UIA’nın çağrısını ülkemiz çocuklarına da iletecek ve onların da yanıtlarını alarak bu süreci geliştirmeye çalışacağımızı bildiriyoruz.

 

Çocuklarımız için Mimarlık!

 

TMMOB MİMARLAR ODASI