Soma’daki katliamın yaşandığı maden ocağı ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki yazışmalar ortaya çıktı. Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre, Eynez kömür sahası 2,5 yıl önce de gaz seviyesi tehlike sınırlarının üzerine çıktığı için kapatıldı, ancak kısa bir süre sonra yeniden açıldı.
Soma Madencilik İşletmeleri’nin eski yöneticisi Selim Şenkal’ın 2007 yılının başında yangın riskine ilişkin TKİ’yi uyardıklarını ancak “Sıkıntı olmaz” tanıtı aldıklarını öne sürmesinin ardından kamu kurumlarının yaklaşımı araştırma konusu oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Ege Linyitleri Genel Müdürlüğü arasındaki yazışmalar ve belgeler Şenkal’ın sözlerini doğruladı. Yazışmalarda Eynez bölgesindeki gaz sızıntısının yıllardır bilindiği ve hatta madenin gaz seviyesi risk sınırını geçtiği için birçok kez üretimini durdurduğu belirlendi.
Risk seviyesi aşımı normalleşti
Eynez ocağı, Soma Holding tarafından 2009 yılında Ciner Grubu’ndan devralındı. 2009’dan sonra TKİ’ye bağlı Ege Linyitleri İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından denetlenen bölgede gaz sızıntısı tespit edildi ancak bu seviyenin risk sınırı olarak kabul edilen 50 ppm’den düşük olduğu belirlendi.
2011 yılındaki denetimlerde ise bu seviyenin iki katına ulaştığı ve kapatıldığı ifade edildi. Kapatma işlemi sırasında kurumlar arasındaki yazışmalarda “gerekli önlemlerin alındığı” öne sürüldü. Gaz seviyesinin 93 ppm’lere yükseldiği 2011 yılının son çeyreğinden 2014 yılının mayıs ayına kadar zaman zaman gaz seviyesinin risk sınırının üstüne çıktığı ancak bunun normal kabul edilmeye başlandığı belirtildi.
Kaynak: Sendika.Org