Zorunlu BES’te 2018 dönemi başladı: Yeni yılda da BES’ten çık!
Spread the love

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kademeli geçişler devam ediyor. 1 Ocak’tan itibaren 50 ile 100 arasında çalışanı olan işyerlerindeki işçiler sisteme dahil edilecek.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) geçişlerde 4’üncü kademe 1 Ocak’ta başladı. Çalışan sayısı 50 ve 100 arasında (100 dahil değil) olan işyerlerinde işçiler Zorunlu BES’e dahil edilecek. Çalışanların Zorunlu BES bildirimi yapıldıktan sonra iki ay içinde çıkma hakları var.

Bir hatırlatma: Zorunlu BES nedir?

-Zorunlu BES ile her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt maaştan %3 kesinti yapılıyor.

-Devlet sisteme giren herkese ilk başta 1000 TL ve ayrıca her ay yüzde 25’i oranında katkı yapıyor. Bu katkı kamu kaynaklarından.

-Sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin ve devlet katkısının tamamını bir defada alabiliyor ya da maaş şeklinde almayı tercih edebiliyor. Bu koşul dışında sistemden ayrılınca mevcut birikimden kesintiler yapılıyor.

-Zorunlu BES’te ne şirket ne de devlet garantisi var.

-Zorunlu BES ile işverenin seçtiği bir sigorta şirketine ödeme yapılıyor.

-Zorunlu BES’te işveren katkı payı yok.

-Zorunlu BES bir emeklilik programı değil. Sağlık ve diğer sosyal güvenlik hizmetlerini sunmuyor.

-BES şirketinin bildiriminden itibaren 2 ay içinde işverene ya da şirkete posta ya da e-mail yoluyla çıkma talebi ileterek sistemden çıkılıyor. BES şirketi, bu talebin ardından 10 gün içinde iki aylık kesintilerin tamamını çalışana geri vermekle yükümlü.

Patronları BES’leme, BES’ten Çık

Zorunlu BES ile ilgili tüm detaylara, videolu anlatıma www.bestencik.com ’dan ulaşılabiliyor.

politeknik.org.tr


Spread the love