Trabzon İKK Bayındırlık Bakanını Yalanladı
Spread the love

TMMOB Trabzon İKK Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketi sonrası hazırladığı raporu yayınladı.

Trabzon’daki Mimar ve Mühendis Odalarının Başkanlarının imzasıyla yayınlanan ortak bildiride sahil yolundaki deşarj yetersizliklerinin sel felaketlerinin sahil şeridindeki kentsel alanlarda etkili olmasına neden olduğu vurgulandı.

TMOOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteryası adına M. Yılmaz Odabaş imzasıyla yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Gerek topografyasının, coğrafi yapısının, gerek iklim ve bitki örtüsünün etkisiyle, geleneksel malzeme ve işçilik yöntemleriyle, yer seçimleriyle, yüzlerce yılda oluşmuş bölgemize özgü yerel yapı ve yerleşim kültürünün bilinçsizce terk edilmesi yaşanan sel felaketlerinin sonuçlarının bu kadar ağır olmasına neden olmuştur. Yerleşim alanlarının seçiminde yaşananlardan, teknik bilgi ve birikimlerden faydalanılması önemlidir.

Dolgular, malzeme alımları ve yol yapımları nedeniyle dere yataklarının daraltılması, yerleşim alanlarının kolaylıkla bu alanlarda oluşturulması, yaşanmış felaketlerin çok çabuk unutulması v.b. hiçbir önlemin alınmaması felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Geçmiş süreçte yaşanan verileri de dikkate alan, bilimsel ve teknik yöntemlerle dere yataklarında, vadilerde ve yerleşimlerde minimum uzaklıkların ve yerleşim kotlarının belirlenmesi, uygulamaların zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Doğayı karşısına alan, teknolojik imkânlara güvenerek doğayı yenmeye çalışan yöntemlerden vazgeçip, doğaya saygı duyan, doğayla uyumlu yol güzergâhlarının, yerleşim alanlarının seçilmesi özellikle kırsal alanlarda yerleşimler konusunda insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekmekledir. Sahil yolundaki deşarj yetersizlikleri sel felaketlerinin sahil şeridindeki kentsel alanlarda etkili olmasına neden olmuştur.

Taşkın raporları incelendiğinde Rize’de her yıl, Giresun, Trabzon’un doğusunda ve Artvin sahilinde ortalama iki yılda bir, bölge tamamında ise 30 yılda bir taşkınların yaşandığı gerçeği dikkate alınarak tedbir alınması gerekir. Önümüzdeki dönemlerde küresel ısınmanın yağış oranlarım bölgemizde daha da artırılabileceği düşünülerek daha da büyük acıların maddi-manevi-doğal kayıpların yaşanmaması için acilen, ciddiyetle, sonuçlan olan çalışmalar yapılmalıdır”

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, sel felaketinin ardından yaptığı açıklamalarda “Sahil yolu’nun neden olduğu en ufak bir hasar meydana gelmemiştir” derken bir yandan da yaşananın sel değil su birikintisi olduğunu savunmuştu.

Kaynak: gunebakis.com.tr


Spread the love