TMMOB ve Odalardan darbe girişimine karşı açıklamalar: ‘Ne darbe ne dikta, yaşasın demokratik Türkiye’
Spread the love

TSK bünyesindeki bir grup askerin ülke yönetimine el koymak üzere 15 Temmuz akşamı yaptığı darbe girişimi sonrasında Saray-AKP iktidarının çağrısıyla, camiilerden verilen selalar eşliğinde eli bıçaklı ve sopalı sivil güçler, cihatçı çeteler sokağa döküldü. TMMOB ve ona bağlı odalar yaşananlar üzerine birer açıklama yayımladılar.

TMMOB, “Ne Darbe, Ne Dikta, Yaşasın Bağımsız Demokratik Türkiye” başlığı ile yayınladığı açıklamasında, “Ne AKP karanlığına teslim olacağız, ne de çözümü darbelerde arayacağız.” denilerek, bütün sömürücüleri, zalimleri, istismarcıları hayatımızdan kovma çağrısı yapıldı. Meslek odaları ülkedeki kaotik ortamı fırsat kollayarak temel hak ve özgürlüklere yönelik başlatılacak uygulamalara ve diktaya karşı mücadele etmeye, emeği, barışı, demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan açıklamada, yaşanan darbe girişiminin özgürlükleri ortadan kaldiran bir rejime evrilmeye yada başkanlık sistemine bir çağrıya dönüşmemesi gerektiği vurgulanarak demokratik bir ülke savunucusu olmaya devam edileceği belirtildi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise darbelerin demokrasi, hak ve özgürlükler taleplerinin önünde en büyük engel olduğu belirtilerek askeri darbelere karşı olduğu kadar, sivil darbe girişimlerine karşı da tüm vatandaşların uyanık olması gerektiği vurgusu yapıldı.

Meslek odalarının açıklamaları şöyle:

Bilgisayar Mühendisleri Odası: “Ülkemizin Darbecilerin ve Diktatörlerin Ülkesi Olmasına İzin Vermeyeceğiz! Demokratik Türkiye İçin Mücadeleye Devam Edeceğiz!”

Fizik Mühendisleri Odası: “Darbeye ve her çeşit diktaya hayır!”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası: “Ne darbe, ne dikta, yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye”

Maden Mühendisleri Odası: “Darbeye de diktaya da teslim olmayacağız!”

Makina Mühendisleri Odası: “Demokrasiyi Bütün Antidemokratik Güçlere Karşı Kararlılıkla Savunacağız”

Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası: “Ne darbe ne dikta, Yaşasın bağımsız demokratik Türkiye”

Peyzaj Mimarları Odası: “Ne darbe ne dikta, Yaşasın bağımsız, demokratik, laik Türkiye”

Şehir Plancıları Odası: “Ne darbe, ne dikta, yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye”