Soma Davası’nda, katliamın nedenleri raporlarla sunuldu

Soma Davası’nın 7’inci duruşmasında müşteki avukatları Türk Sosyal Bilimler Derneği ve TTB-TMMOB soma Raporu’nun sunumlarını yaptı. Avukatlar katliama neden olan politikaları ve teknik nedenleri içeren raporları mahkeme heyetine aktardı.

Soma Davası’nda 7’inci duruşmanın oturumları devam ediyor. Akhisar Adliyesi’nde görülen davadaki müşteki avukatları bugün (14 Nisan) Türk Sosyal Bilimler Derneği Soma Maden Faciası Raporu ve TTB-TMMOB Soma Raporu’nu mahkemede sunum yaptı. Katliamın gerçekleştiği ocaktaki çalışma koşullarından, fiziki şartlara, maden ocağının özelleştirme sürecine ve genel olarak kamu işletmelerinin özelleştirme süreçlerine dair sonuçların yer aldığı raporlar, katliamı tüm boyularıyla yeniden ortaya koydu.

“Somalılar mülksüzleştirildi, köleleştirildi, katledildi”
Türk Sosyal Bilimler Derneği Soma Maden Faciası Raporu’nu sunan Avukat Denizer Şanlı, bölge halkının özelleştirme politikaları ve tarım arazilerinin mülksüzleştirilmesiyle köleleştirildiğini, madene inmeye ve ölmeye mahkum edildiğini belirtti. Şanlı, katliama giden faktörleri, katliamın kök nedenlerini belirtmek, açığıa çıkarmak zorunda olduklarını vurgulayarak “Bu raporu mahkemeye sunuyoruz. Soma kaza, kader, fıtrat olarak nitelendirilmek isteniyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. İşçiler Soma’da katledildi. Enerji politikalarında özelleştirme ve tarım arazilerinin mülksüzleştirilmesi Soma Katliamı’nın altında yatan sebeptir. Sunduğumuz raporda özelleştirme öncesi ve özelleştirme sonrası iş kazalarındaki artış, bu politikaların bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Katliam geliyorum dedi, şirket ve Bakanlık gözünü kapattı
TBB ve TMMOB’nin Soma Katliamı’nın nedenlerini ortaya çıkarmak için yaptığı ocak inceleme başvurusuna aylarca izin vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na rağmen hazırlanan ‘TMMOB-TTB Soma Maden Faciası İnceleme Raporu’nu Avukat Can Atalay mahkemeye sundu. TMMOB ve TTB raporunda maden ocağında eski imalat alanlarındaki kömürün oksijenle temas etmesi sonucu içten yandığını ve faciaya neden olduğunu bir kez daha belirtti. TMMOB ve TTB kömür damarlarında çok özel önlemler alınarak üretim yapılması gerekirken pek çok ciddi hata yapıldığını, gerekli önlemlerin alınmadığını, ocakta yaşanan facianın önceden öngörülebileceğni, önlenebileceğini ancak şirketin ve AKP iktidarının katliam koşullarına göz yumduğunu belirtti. Raporda ayrıca; üretim zorlamasının da faciada ciddi etkisinin bulunduğu, Soma A.Ş’nin TKİ ile yaptığı şözleşmedeki üretim planına uymamasına rağmen şirket hakkında hiçbir yaptırım uygulanmadığı belirtildi. TMMOB ve TTB tespitler ışığında facianın asıl sorumluları ve asli kusurlularının; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu Bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşları ve Soma Kömürleri A.Ş olduğunu açıkladı.

Türk Sosyal Bilimler Derneği Soma Maden Faciası Raporu

TMMOB-TTB Soma Maden Faciası İnceleme Raporu

Dava 14 Haziran’a ertelendi
Soma Davası’nın 7’inci duruşması bugün (15 Nisan) tamamlandı. Mahkeme 4’ü mühendis 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Soma Davası’nda 4’ü mühendis 6 tutuklu, 28’ı mühendis 40 tutuksuz olmak üzere 46 sanık yargılanıyor. İddianamede, 8 sanık hakkında “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis isteniyor.

politeknik.org.tr