“Sevgili Gülseren Yurttaş’ı Kaybedeli 4 Yıl Oldu”
Spread the love

Sarayburnu eski İSKİ şantiyesinde çalıştığı dönem iş cinayeti sebebiyle hayatını kaybeden Jeodezi ve fotogrametri mühendisi Gülseren Yurttaş bugün (28.09.2011) TMMOB İstanbul İKK’nın, Sarayburnu’nda düzenlediği basın açıklamasıyla anıldı. 
 
Açıklamanın tam metni şu şekilde:

27 Eylül günü Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasının hem etkin bir üyesi olan hem de uzun yıllar Şube Müdürlüğü görevini özveriyle yerine getiren değerli arkadaşımız Gülseren Yurttaş’ı cinayet gibi bir iş kazasına kurban vermemizin dördüncü yıldönümü. Saygın ve onurlu kişiliğiyle iz bırakan, anısı önünde saygıyla eğildiğimiz değerli arkadaşımız, yoldaşımız Gülseren Yurttaş, bizler için işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yürüttüğümüz mücadelemizin bir simgesi konumundadır.

Gülseren Yurttaş’ı aramızdan alan olayın ardından TMMOB’ye bağlı Odalar olarak insanın yaşamının değersizleştirilmesine kayıtsız kalmayacağımızı, işçi sağlığı ve iş güvenliği başlıklarında mevcut düzenlemelerin işyerlerinde uygulanması ve kamusal denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi kamuoyuna duyurmuş ve Gülseren Yurttaş için açılan kamu davasının takipçisi olmuştuk. Ancak dava sonucunda alınan kararlar, benzer davaların sonuçları gibi kamuoyu vicdanını rahatlatmadı. Aradan geçen dört yıllık zaman diliminde, tutanaklara ‘iş kazası’ olarak geçen, ancak yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmamasından ve kamusal denetim ve kontrol mekanizmalarının eksikliğinden kaynaklanan kazalarda yaşanan ölüm ve yaralanmalar hız kesmeden devam etti. Yetkili ağızlar, aklı ve bilimi hiçe sayarak, konunun asıl nedenlerini göz ardı ederek yaşanan ölüm ve yaralanmaları ‘takdiri ilahi’ olarak değerlendirme yüzsüzlüğünü sergilemeye devam ettiler. Denetim ve kontrol mekanizmalarının yürütülmesi için yeterli personel istihdamı gerçekleştirilmedi. Patronların insan yaşamını değil, karı ön plana alan anlayışlarının ürünü olan taşeronlaştırma uygulamaları daha da yaygınlaştı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin piyasalaştırılmasına ilişkin girişimler hız kazanarak devam etti. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin hazırlık sürecinde, iş güvenliği önlemleri alınmadan yürütülen çalışmalara ilişkin görüntüler, bu konunun kağıt üzerinde kaldığının somut birer kanıtı olarak belleklerimizde yer etti. Özetle Gülseren Yurttaş’ın ölümünün ardından, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında ülkemizin içinde bulunduğunu vurguladığımız karanlık tabloda herhangi bir değişim olmadı.

Bizler bu karanlık tabloyu kabullenmiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin kağıt üstünde kalmaması ve tüm işyerlerinde uygulanmasını, taşeronlaştırma uygulamalarına derhal son verilmesini, kamusal denetim ve kontrol mekanizmalarının tesis edilmesini, iş cinayetlerinin arkasındaki tüm sorumluların yasaların öngördüğü en üst sınırdan caydırıcı cezalarla cezalandırılmasını talep ediyor, bu talepler doğrultusunda insanlarımız için işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda toplum yararına ‘önce insan yaşamı’ anlayışıyla mücadele etmeye devam edeceğimizin altını çiziyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu
politeknik.org.tr

Spread the love