Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Politeknik söyleşileri devam ediyor: ‘Narmanlı Han örneği üzerinden mimari koruma’


Politeknik Bilim, Teknik, Kent, Emek Söyleşileri kent gündemiyle devam ediyor: ‘Narmanlı Han örneği üzerinden mimari koruma’

Kentlerde, kültürel ve tarihi varlıklar üzerine yapılan tahribatlara her gün yenisi ekleniyor. Restorasyon denilerek kentin belleğinde yer edinmiş yapılar yıkılıyor, zarara uğratılıyor. Politeknik Bilim, Teknik, Kent, Emek Söyleşileri bu kez kent ölçeğinde korumayı masaya yatırıyor.

Çalışmalara başlandığı günden itibaren kentin tüm öznelerinin tepki ve eleştirilerine kapalı olarak gerçekleştirilen, İstiklal Caddesi’ndeki tarihi Narmanlı Han’ın tartışmalı restorasyonu ekseninde korumanın ne olduğunu ve Beyoğlu’ndaki dönüşüm üzerine 4 Ocak Perşembe saat 19.30’da Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Karaköy binasında söyleşi gerçekleştirilecek.

Söyleşi, koruma uzmanı, mimar Prof.Dr. Zeynep AHUNBAY ve koruma uzmanı, mimar Doç.Dr. Gül KÖKSAL’ın katılımı ve mimar Arş. Gör.Nur UMAR’ın moderasyonuyla yapılacak.



Politeknik, kente sahip çıkan tüm meslektaşlarını, üyelerini ve İstanbulluları etkinliğe davet ediyor.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay kimdir?


1970’te İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden “yüksek mimar mühendis” olarak mezun olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 1971 yılında ise mimarlık fakültesinde Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü’nde “araştırma görevlisi” unvanıyla çalışmaya başladı. 1975 yılında Prof. Dr. Doğan Kuban yönetiminde yaptığı “Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmed Külliyesi ve Sonrası, 1609-1690” başlıklı doktora çalışmasını bitirerek “doktor” unvanını almaya hak kazandı. 1977-78 yılları arasında İngiltere’nin York Üniversitesi’ne bağlı Gelişmiş Mimarlık Etüdleri Enstitüsü’nde başladığı yüksek lisans eğitimini koruma konusunda tamamlayan Ahunbay, 1980 senesinde “İstanbul Medreseleri: Koruma ve Yeniden Kullanım Açısından Bir Değerlendirme” başlıklı teziyle “doçent” olma başarısını gösterdi. İstanbul Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi olan Zeynep Ahunbay, 2017 senesinde Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi oldu.(Kaynakça; http://www.itu.edu.tr)

Doç.Dr. Gül Köksal kimdir?
Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki lisans eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde koruma alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak, endüstri mirasının korunması ve restorasyonu alanında uzmanlaştı. Yüksek lisans tezi Haliç Tersaneleri, doktora tezi İstanbul’daki endüstri alanları üzerine olan Gül Köksal 2006 yılında öğretim üyesi olarak çalışmaya başladığı Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden OHAL sürecinde çıkarılan KHK ile ihraç edildi. Gül Köksal, Kocaeli Üniversitesi’nden KHK’lar ile ihraç edilen akademisyenler tarafından kurulan Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) ile çalışmalarına devam ediyor. Aktif olarak kent mücadelesi yürüten Köksal, başka bir mimarlığı düşleyen meslektaşlarıyla bir araya geldiği ‘Başka Bir Atölye’nin kurucularındandır. (bkz. http://www.e-skop.com/skopbulten/baska-bir-atolye-neden-kimden-nasil-baska/3240 )

Gül Köksal, 2010 yılında Burak Altınışık ile birlikte XII. Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Koruma-Yaşatma dalında başarı ödülü aldı.

politeknik.org.tr


Exit mobile version