ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nde faaliyet göstermekte olan IACES (International Association of Civil Engineering Students – Uluslararası İnşaat Mühendisliği Öğrencileri Birliği) isimli topluluğun düzenlediği İnşaat Kariyer Günleri’ni içlerine sindiremeyen, toplumcu mühendislikten yana olan ODTÜ Yapı Topluluğu üyeleri, şirket tanıtımı için gelen holding çalışanlarına sordukları sorularla zor anlar yaşattı.
Etkinlik başlamadan önce amfi önünde kariyerciliği ve şirketlerin bilimi dahi reddeden uygulamalarını eleştiren dövizler asıp Limak Holding’in “bilinmeyen” yüzünü anlatan bildiriler dağıttılar. Etkinlik başladıktan sonra amfiye giren Yapı Topluluğu üyeleri Karadeniz ‘utanç’ yolu, İncirlik Üssü’ndeki inşaat projeleri ve Afganistan’daki yol projesi üzerine sorular sordular. Verilen cevaplar konuyu savuşturan nitelikte olmasının yanında, aynı zamanda ODTÜ’lü bilimadamları tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarını dahi inkar eder nitelikteydi. Sorulardan sürekli kaçmaya çalışan, kaçamak cevaplar veren şirket çalışanları zaman zaman konuyu manipüle etmek isteseler de, öğrencilerin ısrarla sorulara cevap istemesi üzerine yıldılar. Etkinliği alkışlarla protesto eden öğrenciler, okumuş insanın halkına, insanlara ve insanlığa sorumlu olduğunu, ABD ve NATO projelerinde görev almayacaklarını söyleyerek amfiden ayrıldılar.
Limak Holding neler yaptı?
AKP iktidarı ile birlikte tırmanışa geçen Limak Holding, ABD ve NATO’nun Ortadoğu’daki inşaat ihalelerini alarak adından söz ettirdi. Sabiha Gökçen Havaalanı ihalesinde adı yolsuzlukla anılan, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı inşaatı ihalesinde 1 milyon TL yolsuzluk yaptığı iddiasıyla mahkemelik olan Limak Holding’in yaptığı diğer “işlerden” bazılar şunlar:
– ABD’nin İncirlik’te bulunan üssüne ilkokul, ortaokul, lise binaları ve spor tesisi inşaatı projesi,
– İncirlik Havaalanı Akaryakıt Tesisi İnşaatı Projesi,
– Afganistan Ana Ulaşım Arteri’nin rehabilitasyonu kapsamında Kabil-Salang-Doshi Yolu Rehabilitasyonu Projesi,
– Giresun’da sele neden olan, deniz ile şehirler arasına set çeken Karadeniz “Utanç” Yolu’nun inşaası projesi kapsamında Giresun Şehir Merkezi geçişi.
‘Kar için değil, toplum için mühendislik’
Öğrenciler yazdıkları bildiride, ODTÜ’de düzenlenen kariyer günleri başlıklı etkinliklerin, en saf anlamıyla dahi öğrencilerin geleceklerine dair bir öneride bulunmadığını vurgularken, üniversitelerin bilim üretmesi gereken kurumlar olduğu halde, kariyer günleri gibi etkinliklerle “kolay yoldan köşe dönme”nin mühendislik öğrencileri arasında yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirttiler.
“Kariyer Günleri’nde şirketler kendilerini ve çalışma yaşamını o denli güzel anlatıyor ki, ister istemez hergün basında çıkan işsizlik, aşsızlık haberlerinin başka bir ülkede yaşandığını düşünüyor insan. Mezun olan arkadaşlarımızın bir çoğunun düşük maaşlarla ve geç saatlere kadar çalıştığını biliyor, duyuyorken; Kariyer Günleri’yle bize sunulan yaşamın kimler tarafından yaşandığını doğrusu merak ediyoruz” diyen öğrenciler, “bilginin kar için değil toplum yararı için kullanılması gerektiğinin” altını çizdiler.
kaynak: sol.org.tr