Niğde ve Samsun’da Yaşanabilir Çevre Hakkı Eylemleri
Spread the love


Niğde’de halk, siyanür ihalesine engel olmak için İl Özel İdaresi’ni kuşattı
Niğdeli köylüler, Maden Havzası Köy Meclisleri Platformu‘nun çağrısıyla sabahın ilk saatlerinden itibaren Niğde İl Genel Meclisi toplantısının yapılacağı İl Özel İdaresi Binası önünde toplandı. Köylüler, Gümüştaş Şirketine “siyanür liçi” yöntemiyle maden ayrıştırma tesisi kurulması için satılacak arazi ihalesini durdurulmasını istedi.

Bina önünde barikat kuran polis, Meclis toplantı saatinin yaklaşmasıyla binaya yürümek isteyen halka biber gazı kullanarak saldırdı. Bunun üzerine sloganlarla barikata yüklenen halk polis barikatını dağıttı. Bu esnada 50 kişi hafif şekilde yaralandı. Demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği eylemde halk polis barikatını yardıktan sonra ihalenin yapılacağı binanın önüne gelerek, yöneticileri imza atmamaları konusunda uyardı. Köylüler atılan imzaları kabul etmeyeceklerini söyledi.

Daha sonra demokratik kitle örgütleri ve köy derneklerinin temsilcilerinden oluşan bir heyeti Vali ile görüşmeye yollayan halk, binanın önünde oturma eylemine başladı. Köylüler, temsilcilerini sloganlarına bir kez olsun ara vermeden bekledikten sonra temsilcilerin de gelmesiyle Hükümet Meydanı’na kadar yürüdü. Hükümet Meydanı’nda yapılan bir açıklamayla polisin saldırısı kınanırken, baskılara ve siyanücü şirketlere karşı her türlü fiili ve meşru mücadelenin yürütüleceği söylendi.

Binin üzerinde köylünün katıldığı eylemde “Kahrolsun ABD işbirlikçisi AKP”, “Ölmek var, dönmek yok”, “Köylüler burada, siyasiler nerede”, “Ölüler altın takamaz”, “Siyanürcü şirket, memleketi terk et” sloganları atıldı. Eyleme pek çok demokratik kitle örgütü ve siyasi parti de destek verdi.

Samsun’da termik santral protestosu
Samsun’da kurulması planlanan termik santraller ve kirli yatırımlar gerçeği, Samsun Çevre Meclisi tarafından Tekkeköy Hükümet Konağı önünde halka anlatıldı.

14 Eylül günü Tekkeköy ilçe meydanında toplanan Samsun Çevre Meclisi üyeleri ve Tekkeköy halkı kapatılan iki mobil santralin yerine 3 yeni termik santral kurulmasına yönelik çalışmaları açtıkları pankartlarla protesto etti. İlçe sakinlerinin de destek verdiği eylemde sloganlar atıldı. Megafonlarla vatandaşları karşı karşıya oldukları tehlike konusunda uyaran Çevre Meclisi üyeleri, yerleşim yerlerine santrallerin kurulmasının insan sağlığına etkilerini de anlattı. Halk, santraller nedeniyle ailelerinde kanser vakaları görülmeye başladığını dile getirerek, yeni santrallerin kurulmasını istemediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Samsun Çevre Meclisi adına Nuray Erçağan, basın açıklaması okudu. Erçağan Tekkeköy’de kurulmak istenen termik santrallerin yaratacağı doğa tahribatına değindi. İstanbul’daki sel felaketi için “doğanın intikamı” yorumlarının yapan yetkililerin termik santrallerin kurulduğu Tekkeköy’ü görmezden gelmelerinin ironi yarattığını ifade eden Erçağan felaketleri yaratanların da yetkililer olduğunu belirtti. Erçağan sözlerini Samsun Çevre Meclisi’nin “Termik santraller asla kurulmamalı”, “Tarımı öldüren veya yok edecek olan her türlü etken derhal ortadan kaldırılmalı”, “50 bini aşan nüfusumuz için parasız hizmet veren hastane acilen kurulmalı”, “112 acil servis hizmeti acilen verilmeli”, “Bize yaşatılan kriz nedeniyle tarım, çiftçi, köylü desteklenmelidir. Kredi borç faizleri derhal silinmeli”, “Bölgemizde kanser ve solunum yolu rahatsızlıkları taraması yapılmalı”, “Tekkeköy merkezine halkın görebileceği, denetleyebileceği hava kirliliği ölçüm cihazı derhal yerleştirilmeli” taleplerini söyleyerek sonlandırdı.

Açıklamanın sonunda Çevre Meclisi, tüm Tekkeköy halkını 15 Eylül’den itibaren “Temiz Çevre Sağlıklı Yaşam Hakkımız” için her gün saat 20.00’de 1 dakika ampulü söndür kampanyasına destek vermeye çağırdı.

 

Kaynak: sendika.org

 

Niğde

 

samsun


Spread the love