Kütahya’da gergin bekleyiş sürüyor

Kütahya’da Eti Gümüş A.Ş.’nin işletmesinde olan gümüş madenindeki siyanür havuzunda meydana gelen çökme sonucu oluşan risk devam ediyor. Ana akım medyanın gündeminde yeterince yer bulmayan olay çok büyük bir çevre felaketi yaratabilir.

7 Mayıs Cumartesi günü meydana gelen çökme sonucu siyanür havuzunun üst kademesinde yer alan siyanür ve ağır metallerle dolu çamurlu su alt bölüme yayılırken, alt havuzu dış ortamla ayıran setler sızıntı ve yırtılma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Dün (8 Mayıs) olayın meydana geldiği bölgeye giden konuya duyarlı mühendisler halkla beraber yapılan açıklamaları dinleyerek akşam saatlerinde Gümüş Köyü’nde halkla toplantı yaptılar.

Dün akşamüstü saatlerinde olay yerine ulaşan Makine Mühendisi Hüseyin Kaya’nın konu ile kaleme aldığı çağrı metnini paylaşıyoruz:

ETİ GÜMÜŞ İŞLETMESİNE DİKKAT!

08 Mayıs 2011 Tarihinde saat 17’da Tavşanlı Gümüş Köy üretim sahasına vardığımızda tehlikenin boyutunun anlatılandan çok farklı olduğunu gördük.

Kütahya Valisinin CNN Türk’e öğlen yaptığı açıklamada üretimin durdurulduğu ve her türlü önlemin alındığını açıklayarak kamuoyunu rahatlatmıştı.

Metalürji Mühendisleri Odası YKB Cemalettin Küçük ve İstanbul Şube Başkanı Fevzi Demir ile İstanbul’dan Eti Gümüş İşletmesine gittiğimizde Ankara’dan da Çevre Mühendisleri Odası YKB Murat Taşdemir ve Genel Sekreter Hasan Şevki Çiftçi İşletme kapısında çevre köylüler ile resmi açıklama bekliyorlardı. Saat 18.30’da Tavşanlı Kaymakamı İşletmeden çıkarak dışarda bekleyen endişeli köylülere kısa bir açıklama yaptı. “ Uzmanların sahada yaptığı incelemenin raporunu şimdi size dağıtacağım, raporu okuduğunuzda göreceksiniz endişe edilecek hiçbir şek yok. Siz burayı terk edin ki işletme çalışmasını aksatmasın” dedi ve işletmeden ayrıldı. Ancak raporu okuduğumuzda çamur havuzların güvenli hale getirilmesi için alınması gerekli önlemler sıralanmıştı.

Gözlemlerimizde anlatıldığı gibi güvenli bir ortamın olmadığını iki kademeli 1.çamur havuzunun yırtılmış olduğunu ve çamurun alt kotta bulunan 2.havuza dolmuş olduğunu gördük. 2.Havuzun taşmaması için iş makinaları ile set yükseltme çalışması yapılmakta olup,  2.havuzun da dış cidarlarında sızmalar var olup üsten sıkıştırma ile yırtılma önlenmeye çalışılıyor. Tek şans yağmur yağmamasıdır. Yağmur yağması halinde çok büyük risk ortada duruyor! Çamur barajının yırtılması halinde GÜMÜŞ Köyden – Karadeniz’e kadar DOĞA VE EKOLOJİK ÇEVRE

KATLİMI OLACAK, MİLYONLARCA İNSAN BU FELAKETEN ETKİLENECEKTİR!

Kamuoyunu duyarlılığa çağırıyorum!

HÜSEYİN KAYA

Makine Mühendisi

(Dün çekilen fotoğraflarda alt havuzu tutan sette yer yer yaşlanma ve çatlamalar gözlenebiliyor)

 

 

Konu ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklama şu şekilde:

Eti Gümüş A.Ş.’nin Kütahya’da bulunan maden işletmesinde atık depolama barajı 07.05.2011 tarihinde saat 15:30’da kısmen yıkılmıştır. Atık barajının iki numaralı havuzu ile üç numaralı havuzu arasındaki üç numaralı seddenin bir kısmı yıkılmış ve atık malzeme iki numaralı havuzu doldurmuştur. İki numaralı seddenin üzerinden siyanürlü atık taşarak bir numaralı havuza akmaya başlamıştır. Tüm atık yükü son seddeye yüklenmiş durumdadır. 25 milyon ton siyanürlü atık her an son seddeyi de yıkıp barajı aşabilir. Tesisin bir an evvel faaliyetini durdurulması gerekmektedir. Tesis faaliyetlerini geçici durdurmalarla bu soruna çözüm aranmamalıdır. Siyanür ile yapılan maden faaliyetleri ölümü, açlığı ve sefaleti beraberinde getirmektedir.

Macaristan’daki Facianın 25 Katı Daha Büyük Bir Felaket Kapıda
Atık havuzunda biriktirilen 25 milyon ton siyanürlü atık her an baraj seddesini aşıp köyleri çamur altında bırakabilir. Bölgede ve tesiste yapılan incelemelerde tesisin yakınında bulunan dört köyün büyük tehlike altında olduğu tespit edilmiştir. Macaristan’da geçtiğimiz yıl yaşanan ve tüm dünyayı tedirgin eden atık barajı felaketinin 25 katı daha büyüğü Kütahya’da her an yaşanabilir.

Dört Köyün Zaman Kaybedilmeden Boşaltılması Gerekmektedir.

Atık havuzunun yıkılması halinde Köprüören, Kızılcakaya, Yoncalı ve Örenköy tamamen siyanürlü atık altında kalacak binlerce insan hayatını kaybedecektir. Köylerin içme sularına şu anda bile siyanür karıştığı düşünülmektedir.

Kamuoyu Neden Bilgilendirilmemektedir?

Tesis yetkilileri ve Çevre ve Orman Bakanlığı görevlileri halka ve Meslek Odalarına bilgi vermemektedir. İçme sularında yapılan ölçümlerin sonuçları bir an evvel kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Atık Barajının Çökmesi Halinde Siyanür Karadeniz’e Karışacaktır.

Atık barajının taşması halinde siyanürlü atık su, Porsuk Çayı ile önce Eskişehir’de Sakarya Nehrine ve sonrada Karadeniz’e ulaşacaktır. Geçtiği tüm şehirlerde ciddi zehirlenme ve ölümlere yol açacak bu tehlike ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almakta yetersiz kaldığı ve önceki aylarda Bakanlık tarafından hazırlatılan raporlarla ilgili de gerekli önlemlerin alınmadığı görülmektedir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu