Kış Geliyor, Zehirlenmelere Dikkat!

Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi yaptığı bir açıklama ile yaklaşan kış aylarında soba, şofben ve kalorifer kazan felaketlerinin yaşanmaması için dikkatli olunması konusunda halkı uyardı.

Türkiye’de her yıl yüzlerce insanın soba, şofben ve kombilerden dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığını aktaran TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Atıf Mete, soba zehirlenmesi olaylarının başlıca nedenlerinin ucuz ve kalitesiz kömürün denetimsiz satılması ve kullanılması, tekniğe uygun olmayan standart dışı soba, baca ve boruların kullanılması, bacaların temizliğinin yapılmaması ve şiddetli esen lodos rüzgarlarından önceden haber alınamaması olduğunu belirtti.

Kışın yakılan sobaların aşırı doldurulmaması gerektiğini vurgulayan Atıf Mete, şu uyarılarda bulundu.

– Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır.
 
– Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar.

– Bacalar çabuk soğuduğu için yalıtılması gerekir. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır. Yükselmesi zorlaşan bacadaki gazlar soba ve boru çevresindeki çatlak, delik gibi boşluklardan odaya sızar bu da zehirlenmelere neden olur.

– Bacası temizlenmeyen sobalarda verimli yanma olmaz ve daha fazla yakıt tüketilir. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalıdır.

– Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada mutlaka delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmalıdır.

– Bacalara, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır.

– Tekniğe uygun olmayan, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, soba ve şofben zehirlenmelerinin yanında yangınlara da neden olmaktadır.

– Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre odun, kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde bacalar 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullanıldığı takdirde bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir.

– Bacaların temizliği mahalli itfaiye teşkilatı tarafından yapılmaktadır.

politeknik.org.tr