Kağıthane’de yıkım: Proje yok, mahalleliye tahliye baskısı

Kağıthane Belediyesi, Yahya Kemal Mahallesi’nde alelacele tahliye ve yıkımlara başladı. Ortada somut bir proje dahi olmadığını belirterek yaşananlara tepki gösteren mahalleliler, evlerinin yıkılması sonrası yapılacak dönüşümün rant için olmamasını talep ediyor

İstanbul Kağıthane’deki Yahya Kemal Mahallesi’nde bir binanın çökmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kağıthane Belediyesi’ni yetkilendirerek 900’e yakın binayı riskli ilan etti. Belediye mahallede alelacele tahliye ve yıkımlara başladı ancak yurttaşlar, hem somut şekilde projeyi görmek hem de evlerinin yıkılması sonrası yapılacak dönüşümün rant için olmamasını talep ediyor.

“Belediyeden enkazları sağlıklı şekilde kaldırması istenmeli”

Mahalledeki bir kahvehanede, avukatlar Eren Can ve Arman Yılmaz, Politeknik üyesi şehir plancısı Büşra Kaleli, Politeknik YK Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Orhan Çakır’ın katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Mahallelinin katılımının yoğun olduğu toplantıda, ilk sözü Av. Arman Yılmaz aldı. Projenin henüz belli olmadığını belirten Av. Yılmaz, “Binaların bir kısmı enkaz halinde. Tapulu vs. diye bir ayrım yapmadan barınma hakkınızın tahsis edilmesini isteyebilirsiniz. Bu sıcaklarda her türlü haşere var. Belediye buradaki yıkımı sağlıklı şekilde gerçekleştirmek zorunda. Belediyeden enkazları sağlıklı şekilde kaldırması istenmeli” dedi.

‘Böyle bir planlama anlayışı olamaz’

Şehir Plancısı Büşra Kaleli, mahalledeki son duruma ilişkin şu bilgileri verdi:

Ortak bir proje geliştirmeden belediye yetkilileri buradaki evlere gelerek bu yapıların riskli olduğunu söyledi. Bir proje yok, güvence yok. Böyle bir planlama anlayışı olamaz. Vatandaşlar 15 gün içinde tahliye edilerek mağdur ediliyor. Halkın en temel ihtiyacı olan barınma konusunda mağduriyet yaşanıyor.

30 yıldır bu mahallede yaşayan Nurgül Bülbül “Ben evimi zorluklarla aldım. Evin parasını ödemek için sigortamı ödemedim, ev temizliğine gittim. 55 yaşındayım sigortam bile yok” diyerek yaşadıklarına isyan etti.

Necmettin Karahan isimli mahalle sakini ise “Evimizi boşaltmamızı istiyorlar. Benim bir tane evim var emekliyim nereye gideyim. 5-6 sonra proje çıkarmış sonrasında benim evimi bana satacak. Mağduruz. Elektriğinizi keseceğiz diyorlar. Hani demokrasi vardı, hani diktatörlük yoktu Türkiye’de?” ifadelerini kullandı.

Riskli yapı belgesinin kriteri belli değil

Riskli yapıların tespitinde kriterin ne olduğu bilinmezken yıkım kararı çıkan binalar arasında birkaç yıllık binaların da olduğu öğrenildi. Kendi evinden de karot alındığını belirten mahalleli Muhsin Yıldırım, şunları söyledi:

Biz İstanbul Teknik Üniversitesi’nden rapor almak istedik. Ancak yetkililer bana, “Senin yaptırdığın karot sağlam çıkarsa bizim büroyu kapatırlar. Siz buradan çıkmadıkça devlet zarar ediyor” dedi. Ama benim devletim bana sahip çıkmıyorsa Kağıthane Belediyesi de devlet de hükümet de zarar etsin.

Mahallede ne yapılacağına dair ise bakanlığın bir bilgilendirmesi yok. Yurttaşlar bundan sonra mahallede yaşayıp yaşayamayacaklarından endişeli.

Kaynak: Sendika.Org