Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Kadıköy Rıhtım’da cami projesine onay


Kentlerin önemli meydanlarını islamcı motiflerle kuşatmayı amaçlayan AKP iktidarı, herhangi bir dini tesise ihtiyaç olmamasına rağmen Kadıköy rıhtıma 20 bin kişilik camii projesi hazırladı. Projeye koruma kurulu onay verdi.

Kent meydanlarına dönük saldırılar devam ediyor. Koruma Kurulu, Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talebi doğrultusunda Kadıköy Rıhtım’da yapılmak istenen cami projesine onay verdi. Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun haberine göre İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihli kararıyla, projenin uygulanacağı yaklaşık 30 bin metrekarelik tescilsiz dolgu alanında, cami, şadırvan ve hizmet birimleri için 11 bin 232 metrekare taban oturumlu ve toplamda 33 bin 559 metrekarelik inşaat alanına onay verildi. 20 bin kişi kapasiteli ‘Kadıköy Ulu Cami Projesi’nde 3 bodrum kat ve yaklaşık 1200 araç kapasiteli yeraltı otoparkı bulunuyor.

Zorbalıkla yapılan proje
2009 yılında onaylanan İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda yeşil alan ve spor alanı olarak belirlenen alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2015 yılında, “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami’ inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir” diyerek plan değişikliği yaptı ve alanı dini tesis alanı olarak değiştirdi. Kadıköy halkının ihtiyacı ve talebi dışında zorbalıkla yapılmak istenen cami projesinin alanı yakınında birçok cami var.

Kadıköy Belediyesi’nin açtığı dava devam ediyor
Kadıköy Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 Kasım 2015’te yaptığı plan değişikliğine karşı açtığı iptal ve yürütmeyi durdurma davası henüz sonuçlanmadan, Koruma Kurulu projeye onay verdi.

Konuyla ilgili Hurriyet’e konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu “2 yıllık süreçte bu bölgede 33 bin 559 metrekarelik bir inşaat yapısına dönüştü. İmar planında ibadet yeri olarak görünen bir alan değilken, il müftüsünün aklına dolgu alanına cami nereden geldi. Bu süreçte Kadıköy halkı bilgilendirilmedi. Bilirkişi raporları bizden yana. Kurul kararı iptali için açılan davada, 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Ama dava devam ediyor. İhtiyaç olup olmadığı kararını Kadıköylülerin vermesi gerekiyor. Bu kadar geniş yapıya ihtiyaç olup olmadığı tartışılmalı. Kıyı kanununa göre, yapılaşma alanın yüzde üçünü geçemez, yükseklik 5.5 metreyi aşamaz. Bu kadar hızlı bir şekilde niye ihtiyaç duyuldu? Çevresinde 9 tane ibadet yeri var” ifadelerini kullandı.

Toplumsal yaşama gericilik dayatması
AKP iktidarı, tüm kentlerde meydanlara ve yaşam alanlarına dönük cami projeleri ısrarını sürdürüyor. Birçok ilde yeşil alanlar, kamusal alanlar cami inşatı için yok edildi. Projeler dini tesis ihtiyacı olmamasına rağmen meslek insanlarının, halkın tepkisine rağmen zorla yapıldı. Yakın geçmişte Taksim’de de camii inşaatının temeli atılmıştı.

politeknik.org.tr


Exit mobile version