Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Kaç-Ak Saray talanına imza atan kaçak mimar AKP’den milletvekili adayı


Kaç-Ak Saray’ın inşası için AOÇ’nin SİT derecesini düşüren komisyonda bulunan kaçak mimar Fatma Varank AKP tarafından milletvekilliği adaylığı ile ödüllendirildi

Haziran Milletvekili Seçimleri için partiler listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 1. derece doğal SİT alanını 3. derece doğal SİT alanına düşürerek yağmalanmasının önünü açan isimlerden mimar Fatma Varank, AKP tarafından İstanbul 1. Bölge’den millevekili adayı yapıldı. Mimarlar Odası, Varank’ın odaya üye olmadan mimarlık yaptığını, Kaç-Ak Saray’ın yapımı için oy verirken mimarlığının da kaçak olduğunu açıkladı.

Soruşturma süreci başlayacak
Varank’ın adaylığı ile ilgili bir açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 6235 sayılı TMMOB Kanunu’na göre meslek alanlarının belirlenmesinde etkin olan, meslek itibarını sarsan, kamu yararına aykırı değerlendirmelerde bulunan kişilerin Mimarlar Odası’nın meslek disiplinine uymak zorunda olduğunu hatırlattı.

Üye olmasa dahi Varank hakkında soruşturma süreci başlatacaklarını duyuran Candan, diğer mimar milletvekillerinin de siyaset baskısıyla değil, melsek etiğine uygun davranmalarını umduklarını belirtti.

‘Etik kurallarına uymayan mimar topluma ne verecek?’
Mimarlar Odası Ankara Şube İkinci Başkanı Ali Atakan da milletvekili adaylarının sokağın ve toplumun sesini yansıtmadığına dikkat çekti. Atakan, “Kendi meslek etik kurallarına uymayan bir milletvekili adayı dönüp topluma ne verebilir?” diye sordu.

Şube Yönetim Kurulu üyesi Namık Kemal Kaya da Varank’ın Kaç-Ak Saray için AOÇ SİT derecesini düşüren isimler arasında olduğu için adaylıkla ödüllendirilmiş olduğunu ifade etti.

Rant ve talan nerede, Varank orada
17 Ocak 1972’de Zonguldak’ta doğan Fatma Varank Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan bir yıl sonra, 1995’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KİPTAŞ’ta çalışmaya başladı. KİPTAŞ bünyesinde Başak-Hilal Konutları Projesi’nin müdürlüğünü yürüten Varank, 2003-2009 arasında Emlak Konut GYO’da Müdür Yardımcılığı, 2009-2011 yılları arasında TOKİ Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi’nde uzmanlık yaptı, 2011-2015 yılları arasında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Bakanlık bünyesindeyken Afet Yasası’nın hazırlanmasında aktif görev alan Varank, her biri birbirinden rant değeri taşıyan çalışmaların içinde yer aldı. Bu çalışmaların bazıları şöyle: Çamlıca Camisi Özel Proje Alanı, İzmir EXPO 2020, Ankara Ulus Camisi Projesi, 2B alanlarının dönüşümü çalışmaları, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi, 3. Havalimanı’nı ve Kanal İstanbul’u da içine alan Yeni Şehir Projesi.

Kaynak: Sendika.Org


Exit mobile version