Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

İzmir’in AOÇ’si Kültürpark tehdit altında


İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni Kültürpark projesiyle parkın doğal yapısına zarar verecek. Proje, Kültürpark’taki mevcut yapıların yoğunluklarını arttıracak şekilde yeniden inşa edilmesini, parkın doğal alanlarının parçalanarak yeni geçiş yolları yapılmasını içeriyor. Kültürpark’ın ekolojik yapısını bozma tehlikesi de taşıyan proje halka da sorulmuş değil.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin merkezinde halkın kullanımına açık Kültürpark’ın yeni projesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. 2. Derece Doğal ve Tarihi Sit olan Kültürpark’ı şantiyeye çevirecek, parkın ekolojisine, doğal yapısına ve tarihsel, kimlikli özgün tasarımına zarar verecek projeye meslek odaları da karşı çıkıyor. Belediye rehabilitasyon süreçleriyle daha sağlıklı hale getirilebileceği parkta, derin dokunuşlar, büyük çaplı inşaat çalışmaları yapmayı düşünüyor.

Projeye engel olunmazsa neler yapılacak?

*2. Derece Doğal Sit ve Tarihi Sit olarak tescilli, toplam alanının yaklaşık yarısı yani 420.000 m2’lik alanda, 200.000 m2’nin üzerinde yeşil alana sahip olan Kültürpark’ta doğal yeşil alanlar parçalanarak “peyzaj” kapsamında “yürüyüş yolu” adıyla yeni yollar açılacak, mevsim şartlarına bakılmaksızın su kullanımının artılacağı çim dokular yapılacak.

*Park içinde bulunan bazı yapılar yıkılarak “kongre merkezi” gibi yeni işlevler kazandırabilecek ve yoğunluğu artıracak kapalı hacim oluşturacak yapılar inşa edilecek.

*Kültürel miras yapıları olan Kültür Pavyonu, Vakıflar Pavyonu, Paraşüt Kulesi ve Ada Gazinosu’nun geleceğine dair belirsizlik oluşturuluyor.

*Proje kapsamında Kültürpark içine piknik alanı düşünülmektedir. Piknik alanı mevcut işlevle uyumsuz, kent parkı özellikleri dışındadır.

*Park, henüz eylem planı açıklanmamakla birlikte şantiyeye dönecek.

*İzmir halkının talepleri, park hakkındaki beklentileri alınmadan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarı ile proje hayata geçirilecek.

Halk memnun, belediyenin amacı ne?
Kültürel ve sanatsal faaliyetler için halkın uğrak yeri olan Kültürpark aynı zamanda yıl boyu pek çok fuara kapılarını açıyor. Ekolojik çeşitliliği ile kentin merkezinde halkın nefes alanı Kültürpark’la ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin proje sevdasının nerden geldiği pek anlaşılır değil. Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası İzmir şubeleri dahil pek çok meslek odasının karşı çıktığı yeni Kültürpark projesiyle ilgili Belediye’den henüz meslek odalarına, ‘Kültürpark’a Dokunma’ diyerek biraraya gelen İzmirlilere, demokratik kitle örgütlerine bir açıklama yapılmış değil.

Projeye karşı çıkan şehir plancısına sürgün
CHP’li Bornova Belediye’sinde kentsel tasarım bölümünde görev yapan ve projeye karşı çıkan Özlem Şenyol Kocaer’in aniden görev yerinin değiştirilmesi İzmir’e, ağacına, canlılara, Kültürpark’a sahip çıkanların endişelerini artırdı. TMMOB İzmir İKK ile birlikte Kültürpark’ın ekolojik ve kamusal yapısının korunmasını savunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu başkanlığı görevini sürdüren Kocaer, sürgüne karşı tepkilere rağmen henüz eski görevine dönemedi.

Basmane çukuru Sancak’ta
Kültürpark’ta yapılmak istenen proje ister istemez bölgedeki gelişmeleri de akla getiriyor. Parkın ilişiğinde bulunan ve geçmişte Kültürpark planı arasında yer alan“Basmane Çukuru” İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aitti. “Basmane Çukuru”nu davalarla dolu ihale süreçleri sonrasında TMSF devraldı. Araziyi TMSF’den satın alan AKP’li Mesut Sancak proje yapmaya hazırlanıyor.

Peyzaj mimarları tehlikeyi anlattı
Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi de, hazırlanan projenin Kültürpark üzerinde yaratacağı etkilerine ve parkın neden özenle korunması gerektiğine dair video hazırladı.

politeknik.org.tr


Exit mobile version