“İstanbul’un yüzölçümünün yüzde 24’ü inşaat tehdidi altında”
Spread the love

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin tahrip ve tehdit edilen alanlarını tespit etmek için çalışma başlattı. İBB’ye göre sadece 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü için 18 milyon ağaç kesildi. İstanbul yüzölçümünün yüzde 24’ü inşaat tehdidi altında.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü’nün yürüttüğü Koru İstanbul projesi kapsamında kentin doğal varlıkları üzerinde yürütülen inşaat, kazı, maden faaliyetleri nedeniyle zarar gören alanların tespiti yapıldı. HalkTV’den Hazal Ocak’a konuşan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı şehir plancısı Gürkan Akgün, kentte yıllar içinde yapılan müdahalelerin kente yaşam veren alanları tahrip ettiğini, kenti korumak adına tespit çalışmaları ve müdahale planı yapmaya çalıştıklarını belirtti.

İnşaat faaliyetleri, RES’ler, taş ocakları, hafriyat döküm alanları…

İstanbul’un ormanlarına, tarım alanlarına, doğal yaşam alanlarına zarar veren çalışmalarda listenin başını inşaat faaliyetleri çekiyor. 2006-2019 yılları arasında gerçekleştirilen yapılaşma faaliyetleri yüzünden 22.8 milyon ağaçlık orman alanı (11.381 hektar) ile 12.581 hektar tarım alanı yok edildi.

İnşaat faaliyetlerinin ardından katı atık sahaları, taş ocakları, maden faaliyetleri, hafriyat alanları, endüstriyel odun üretimi, rüzgar enerjisi santralları için kentin ormanlarına, tarım alanlarına ve su varlıklarına zarar verilmiş durumda. İstanbul yüzölçümünün %10’nu bu faaliyetler nedeniyle tahrip edilmiş durumda. Kentin yüzölçümünün yüzde 24’ü ise potansiyel olarak inşaat tehdidi altında.

Mega projelerle mega yıkım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin BİMTAŞ ve İstanbul Planlama Ajansı birimleri ile Kuzey Ormanları Derneği’nin hazırladığı rapora göre sadece 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü için 18 milyon ağaç kesildi. İstanbul’a su, temiz hava ve yaşam veren Kuzey Ormanları’ndaki bu tahribat ve sonrasında çeperlerde, orman sınırında ve bağlantı yollarında başlatılan inşaat faaliyetleri ile bu tahribat gün gün genişliyor.

Röportajın tamamı için tıklayınız.

politeknik.org.tr


Spread the love