İş güvenliği uzmanları: ‘Birliğe, dayanışmaya ihtiyacımız var’
Spread the love

Elektrik Mühendisleri Odası’nın şube etkinlikleri kapsamında planladığı ‘İş güvenliği uzmanları buluşması’nın ilki İstanbul’da düzenlendi.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın(EMO) işçi sağlığı iş güvenliği alanında çalışan ve pek çok sorunla karşı karşıya kalan iş güvenliği uzmanı üyelere dönük planladığı etkinliklerin ilki düzenlendi. EMO İstanbul Şubesi’nin forum olarak gerçekleştirdiği ‘İş güvenliği uzmanları buluşması’nda farklı mühendislik alanlarından onlarca uzman bir araya geldi.

‘Sorunumuz çok, birliğe, dayanışmaya, örgütlenmeye ihtiyacımız var’
‘Çalışırken yargılanmak, tutuklanmak istemiyoruz. Mesleki risklerimiz ve sorumluluklarımız var, güvenceli çalışmak istiyoruz’ çağrısıyla buluşan iş güvenliği uzmanları çalışma koşullarıyla ilgili pek çok sorunu anlattı.

İş güvenliği uzmanlarının forumda dile getirdiklerinden notlar:
-İş yerleri denetlenmiyor, her hangi bir yaptırım olmuyor, bu sebeplerle güvenceli çalışmıyoruz, iş güvencemiz yok.

-Yasa ve yönetmeliklerde belirtilen çalışma süreleriyle saha denetimi yapmak mümkün değil.

-OSGB’lerde 180+37 saat çalışma süresinin tamamı dayatılıyor. Onlarca firmaya bakıyoruz. Bu kadar firmayla, bu çalışma saatleriyle doğru düzgün çalışmak mümkün değil.

-Farklı meslek alanlarından geliyoruz. Sahalarda kendi mesleğimiz dışında pek çok konuyla karşılaşıyoruz. Mesleki dayanışmaya, mesleki bilgi paylaşımına ihtiyacımız var.

-OSGB’lerin olması başlı başına bir sorun. OSGB’de çalışmanın pek çok zorluğu var, OSGB’ler olduğu müddetçe bağımsız çalışmak da mümkün değil. İlk olarak düşük ücretler mesleğimizi icra etmemizin önüne geçiyor.

-Meslek odaları öncülüğünde, her biri, kendi alanlarıyla ilgili, mesleki rehberler, dökümantasyon oluşturulursa, işçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili bilgilerimiz netleşir, yaptırım gücü de olabilir.

-Bir birliğe, komisyona, örgütlülüğe ihtiyacımız var.

-Hukuksal olarak donamıma ihtiyacımız var. Oluşacak yapıda, örgütlülükte hukukçuların da olması iyi olabilir.

-Mesleki sorumluluk sigortası konusunu araştırmak gerekir. Çalışma mevzuatımızla ilgili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı zorlayacak biçimde ‘mesleki sorumluluk sigortası’ hakkı elde etmek gerekir.

-Emek ve meslek örgütlerinin, üniversitelerin, bilim insanlarının bu konuyla ilgili biraraya gelmesi, işçi sağlığı iş güvenliği alanıyla ilgili çalışanları da kapsayacak kararlar alması ve bu kararların hayata geçmesi için çalışmak gerekiyor.

‘Yeniden buluşacağız’
‘İş güvenliği uzmanları buluşması’ yeni buluşmalarda biraraya gelmek üzere bitirildi. Etkinliklerde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının bir bileşeni olan iş güvenliği uzmanlarının ihtiyaçları ve önerileri doğrultusunda bir çalışma programı oluşturmak amaçlanıyor.

manset_emo

Etkinlikte moderatörlüğü EMO İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu’ndan Pınar Hocaoğulları ve Vasfi Seber yaptı

isg_1 isig_2

politeknik.org.tr


Spread the love