Geleceğin Mimarları Haydarpaşa Yangınını Sorguladı
Spread the love

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi’nde Haydarpaşa yangınını konu alan bir panel düzenlendi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi(Taşkışla) binasında Haydarpaşa yangını sonrası kamuoyundaki tartışmalara bir yanıt bulmak için Taşkışla Öğrencileri tarafından bir panel düzenlendi. Panelin katılımcıları arasında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kargın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Haydar Karabey ve Kadir Has Üniversitesi’nde akademisyen Yrd. Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan vardı.

Panel’de ilk sözü aynı zamanda Politeknik üyesi olan Mimar Hüseyin Kargın aldı. Kargın Haydarpaşa yangınıyla ilgili teknik bilgiler verirken, Haydarpaşa dayanışma grubunun yaptığı çalışmalardan bahsetti. Kargın, gelinen süreçte Haydarpaşa Gar binasının 2004’ten beri dönüştürülmeye çalışıldığını, bu durumdan ötürü, yangın öncesi devam eden onarım sırasında alınmamış önlemlerin akıllara yangın hakkında şüpheli nedenler getirdiğini belirtti. Düşünülen dönüşümlerin bir zihniyetin temsili olduğunun altını çizen Kargın, İstanbul’da bir çok şeyin ranta açılmaya çalışıldığını, bugün Haydarpaşa Garı için düşünülenlerin yarın Topkapı Sarayı ya da Ayasofya için gündeme gelmeyeceğinden şüphe duyduklarını belirtti. Her şeyi rant olarak gören AKP zihniyetinin İstanbul’da yeni rant alanları yaratmak için 3. Köprü gibi, Haliç’i Karadeniz’e birleştirmeyi ön gören “Manhattan projeleri” gibi projeler olduğunu ifade etti. Bugün bu dönüşümlerin karşısında gelişen muhalefetlerin birleşik ve güçlü olması gerektiğinin altını çizen Kargın, koruma bilinci olan, toplumsal düşünebilen her mimarın, her insanın kent muhalefeti birleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Daha sonra söz alan Doç. Dr. Haydar Karabey bir İstanbullu olarak tarihi bir bellek olan filmlere konu olan, eski dönemlerde çocukların büyüdükleri bir alan olarak Haydarpaşa’nın İstanbullular için önemine değindi. Karabey, kent içinde dönüşümü gündemde olan bölgelere dikkat çekerek bu alanların değerleri ve büyüklükleri hakkında bilgi verdi. Karabey, bugün Haydarpaşa’ya sahip çıkmak için mücadele ediyoruz, yarın Sirkeci Garı, eski üretim alanları, hatta önümüzdeki dönemlerde bir 3. havaalanı yapıldıktan sonra Yeşilköy Havaalanının dahi ranta açılması gibi durumlarla karşılaşılması ihtimalleri üzerine durdu.

Yrd. Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan ise, Haydarpaşa’nın korunma ihtiyacının yangın sebebiyle ne şekilde değiştiği konusunda açıklamalar yaptı. Yangın sonrası Haydarpaşa ve çevresinin korunma gerekliliği konusundaki değişimleri ele alan Kösebay, ekonomik değerinde hiçbir değişim olmadığı, yapının ticari değerinin oldukça dikkat çekici olduğunu ve asıl üzerine düşünülmesi gereken noktanın burada olduğunu belirtti. Yıllar içerisinde halkın gösterdiği direncin Haydarpaşa üzerine tasarlanan projelerin geri çekilmesinde belirleyici rol aldığını söyledi. Kösebay’a göre Haydarpaşa yangını Marmaray Projesi ile birlikte düşünüldüğünde, proje kapsamında mevcut demiryolu hatlarının kullanılmaması, iki hat olan hatların üç hatta çıkarılması ve mevcut istasyonların ve demiryolu yollarının kullanılmaması, yerine 36 adet yeni istasyon yapılması düşünülüyor. Bu sebeple Haydarpaşa ve Sirkeci garları işlevlerini yitiren sit alanları olarak kalacak. Tüm bu proje esnasında mevcut durumda kullanılan altgeçitler, istasyonlar yer değiştireceği için yeni ticari alanlar oluşacak ve bu da yeni bir rant kapısı oluşturacak.

Panel sonunda Haydarpaşa yangınıyla beraber gündeme gelen İstanbul’daki kentsel dönüşüm adı altındaki rant ve yağma amaçlı projeler karşısında etkili bir inisiyatif oluşturma gerekliliği üzerinde duruldu ve 26 Aralık’ta ‘3. Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun düzenlediği mitingin duyurusu yapıldı.

politeknik.org.tr 

 

 


Spread the love