Felakete dönüşen Trabzon Araklı taşkını neden yaşandı? – Politeknik
Spread the love

Trabzon’un Araklı ilçesi Yeşilyurt ve Çamlıktepe mahallelerinde, 18 Haziran’da şiddetli yağış sonrası meydana gelen su taşkını, dere taşkın sınırı içindeki yerleşim alanlarını yok etti. 7 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi için arama ve kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

Felakete dönüşen taşkın sonrası bilindik açıklamalar geldi. AKP’li Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, olay sonrasında yaptığı “En nihayetinde bu işler Allah’ın işi, nereden ne olacağını da bilemiyorsunuz” açıklamasıyla iktidarın sorumluluğunu görünmez hale getirmeye çalıştı, bir kez daha ‘fıtrat’ dedi ve halka yalan söyledi.

Peki Araklı’da bugüne nasıl gelindi, felakete nasıl zemin hazırlandı, madde madde bakalım:

– Kuvvetli yağış ihtimaline rağmen bölgede DSİ’nin dere yatağında yürüttüğü çalışmalar DSİ personellerinin taşkında yaşamını yitirmesine ve örselenen toprağın, artan su seviyesiyle kolayca taşınmasına neden oldu, taşkının yıkımını büyüttü. Dere yatağında yapılacak çalışmalar öncesi DSİ’nin yağışı dikkate almaması can kayıplarıyla sonuçlandı.

– Üst havza tedbiri tesisi olarak adlandırılan ve yağış sonrası dere akışına dahil olabilecek malzemeleri yani rusubatı (ağaç dalı, çer-çöp, vb.) tutan, rusubatın dere boyunca taşınmasını önleyen tersip bendinin bulunmaması yıkımın boyutunu arttırdı.

 

– Yıkılan binaların bulunduğu bölgedeki dere yatağında taşkın koruma tesisinin bulunmaması yıkıma neden oldu.

Taşkın koruma tesisi

– Ayrıca taşkın sonrası ortaya çıkan görüntüler; hidroelektrik santralının toprak ve balçıkla dolan havuzunun hızlıca taşmasının ve artan su akışının toprak ve balçığı sürüklemesinin, taşkının daha yıkıcı hale gelmesinde etkili olabileceğini gösteriyor.

Yaşananların temel nedeni dere yatağı içerisine yapılaşmaya izin verilmesidir. Dere taşkın sınırlarını ihlal eden, bu sınır içinde yapılaşmaya göz yuman imar politikaları halkın can güvenliğini Trabzon’da görüldüğü gibi bir kez daha yok etti.

– Yıllardır dere taşkın sınırını gözetmeyen, taşkınların yıkıcı etkisini önleyici teknik gereklilikleri yeterince planlamayan DSİ, HES projeleri ile dere yataklarının tahribatına göz yuman Tarım ve Orman Bakanlığı ve imar politikalarının başındaki AKP iktidarı ilk ve son olmayacak bu taşkının ve kayıpların asli sorumlularıdır.

Politeknik


Spread the love