Doğanın tahribi, kentlerin sınırsız betonlaşması, enerji, maden ve inşaat ekonomisi üzerinden yürütülen politikalar iklimi etkilemeye devam ediyor. İklim değişikliği ile birlikte Türkiye’de sel, fırtına, şiddetli sıcak-soğuk gibi aşırı iklim olayları iki kat arttı, 2015’te ise rekor kırdı.
Doğal yaşam alanlarının hızla yok edilmesi beraberinde iklim değişikliğini getiriyor. 350 Ankara grubu, Türkiye’deki iklim değişikliğine vurgu yaptıkları ‘Aşırı İklim Olayları 2016 Raporu’nu paylaştı. Rapora göre, aşırı iklim olayları olarak tarif edilen şiddetli yağış ve sel, fırtına, dolu, sıcak hava dalgası, şiddetli kar, yıldırım, soğuk hava dalgası, toprak kayması, sis ve hortum yaşanma sayısı ortalamada iki kat arttı. 1960-1969 arasında 206 aşırı iklim olayı meydana gelirken son 10 yılda (2006-2015) bu sayı 466’ya çıktı. Rapor son yılların değerlerinin ortalamanın üstünde olduğunu gösterdi. 2014’e 500 olan sayı 2015’te 959 olaya yükselerek rekor kırdı.
Ormanı, tarım alanı katledilen Marmara Bölgesi zirvede
2015’de en fazla görülen aşırı iklim olayları %26 ile şiddetli yağış ve sel oldu. Bu olayların en fazla görüldüğü bölge ise Marmara. Marmara Bölgesi, kuzeyinde Kuzey Ormanları’nı katleden Kuzey Marmara Otoyolu, 3.Köprü, 3.Havalimanı ile, batısında Longoz Ormanları’nı tahrip eden taş ocakları, maden arama faaliyetleri ve enerji santralleriyle, güneyinde tarım alanlarının yok edilmesiyle kıskaca alınmış durumda.
Ortalama sıcaklar da artıyor
Rapora göre Türkiye’de ortalama sıcaklıklar normallerinin üzerinde gerçekleşti. Özellikle kış ve sonbahar mevsimleri sıcaklıkları 1981-2010 normallerinin yaklaşık 2°C üzerinde yaşandığı belirlendi.
politeknik.org.tr