İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Doğuş Grubu ve Bilgili Holding’in Fatih Ormanı için hazırladığı inşaat projesine ruhsat verdiği ortaya çıktı. Kentin el değmemiş ormanı tehdit aldında.
Fatih Ormanı’nı 29 yıllığına kiralayan Doğuş Grubu ve Bilgili Holding’in ortak olduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımlar A.Ş tarafından hazırlanan ve Fatih Ormanı’nı havuzlu villa bahçesine, çarşıya, otoparka çevirecek olan projeye Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ruhsat verildiği ortaya çıktı. Belgrad Ormanları’nın başladığı nokta olan Fatih Ormanı, proje hayata geçerse tahrip edilecek ve şantiyeye dönüştürülecek. Kamuya ait orman, Doğuş ve Bilgili şirketlerinin özel proje alanına çevrilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ormanı yok etme ısrarı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Doğuş ve Bilgili Holding’in inşaat projesi için hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) tanıtım dosyasını kabul ederek 2015 yılında ÇED sürecini başlattı. Daha sonra projeyle ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 9 Aralık 2015 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın İstanbul şubeleri tarafından açılan davada İstanbul 13’üncü İdare Mahkemesi 20.12.2016 tarihinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 9 Aralık 2015 tarihinde verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme, bilirkişinin raporu doğrultusunda, projenin ormanı tahrip etmeden ve mevcut doğal varlıklara zarar vermeden yapılamayacağına hükmederek ÇED’in gerekli olduğuna karar verdi. Yaşanan dava süreçlerinde Sarıyer Belediyesi’nin de ruhsat vermediğini açıkladığı projeye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ruhsat verildiği ortaya çıktı.
Hazırlanan ÇED tahribatı masumlaştırma peşinde
Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımlar A.Ş tarafından sunulan yeni ÇED Tanıtım Dosyası’nda, projeye dur diyen mahkeme kararına atıf yapılarak 109 olan villa sayısının 53’e düşürüldüğü belirtildi. Planlarda kamping alanı olarak gösterilen bungalovların inşa edileceği alanda ayrıca 2 adet idari bina ile 6 adet kır kahvesi ve açık yüzme havuzu bulunacak. Proje gündeme geldiğinde 18.000 kişilik olarak planlanan Çok Amaçlı Salon olarak isimlendirilen yapının büyüklüğü ise projede 5.270 m² olarak belirlendi. 2 katlı otoparkın da bulunacağı çok amaçlı salonun kapasitesi ise tanıtım dosyasında belirtilmedi. Proje kapsamında 500 araçlık bir otopark ve idari birimler de yer alıyor. ÇED Tanıtım dosyasında, 2018 yılı mart ayında inşaata başlanması ve 2020 yılı sonunda bitirilmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün inşaat patronlarına ruhsat verdiği Fatih Ormanı için ÇED toplantısı 28 Kasım’da saat 11’de TİM Show Center’da yapılacak.
Fatih Ormanı sahipsiz değil
Fatih Ormanı’nı tehdit eden projeye karşı Politeknik’in de içinde bulunduğu birçok kurum, meslek örgütü ve yaşam savunucularının ortak emeğiyle kurulan #direnfatihormanı inisiyatifi ormanı savunmak üzere 2015 yılında mücadele başlatmış ve birçok eylem gerçekleştirmişti. Yaşam savunucuları, ruhsat verilen projeye karşı mücadele çağrısını yineledi.
politekink.org.tr