TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu tarafından “Çevre Direnişleri Buluşuyor” sempozyumu 26-27 Haziran’da gerçekleştirildi.
Sempozyum, Türkiye’de uygulanan ekolojik yıkımlara karşı son bir yılda toplamda yüz binden fazla kişinin sokağa çıktığı yerel düzeydeki hareketlerin bir kürsüye ihtiyacı olduğu düşüncesiyle düzenlendi. “Toprağımıza, havamıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkıyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen sempozyumda, Türkiye’nin dört bir yanından çevre mücadelesi verenler biraraya geldi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda, Ölüler Altın Takmaz, 6. Filo Defol, Havamıza Sahip Çıkıyoruz, Derelerimiz Özgür Akacak, Toprağımıza, Suyumuza Sahip Çıkıyoruz, Nükleere İnat, Yaşasın Hayat başlıklarıyla 6 oturum yapıldı.
TMMOB Yönetim Kurulu adına konuşma yapma Mehmet Soğancı “Kapitalizm kar hırsıyla herşeyi ticaret ve rant kapısı olarak görüyor” dedi.Soğancı, yöre halklarının doğa sömürüsüne karşı verdiği mücadelenin sınıfsal bir nitelik taşıdığını, çünkü saldırının emperyalist bir saldırı olduğunu belirtti.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün sempozyumda yaptığı konuşmasında Dikili ve Munzur mücadelelerinin TEKEL ve Samatya direnişlerinden ayrı düşünülemeyeceğini, çevre direnişlerinin ortaklaştırak büyütmenin gerekliliğini söyledi.
Çevre mücadelesi veren aktivistlerin, mücadele deneyimlerini aktardığı sempozyumda Dersim Çevre Girişimi’nden İsmail Duman, siyanürlü altın arama ve HES faaliyetlerinin Dersimde siyasal amaçlar taşıdığını vurguladı. 65 kilometrelik Munzur Vadisine 25 baraj yapılmak istendiğini, bu projelerle il ve ilçelerin bağlantılarının kesilerek halkın dağıtılmak istendiğini söyledi. Duman, “Baraj projesiyle ilin en temel iklim faktörü olan kar yağışlarının bitirilerek, kendine özgü 220 endemik bitki türü yok olacak. Çevreci projelerle elde edilecek gelir kat be kat fazla olacaktır” dedi.
Kaynak:sendika.Org