Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Çatalağzı termik santral zulmüne direniyor


Zonguldak Çatalağzı’da halkın, insan sağlığını yok eden ve doğal yaşam alanlarını zehirleyen termik santrallere karşı mücadelesi devam ediyor. Demir Madencilik Termik Santrali’nin dün (16 Aralık) gerçekleştirilmeye çalışılan ÇED toplantısına halk izin vermedi. Zonguldak’ta yaşayan bilim insanları ise mevcut santraller nedeniyle dahi hava kirliliğinin sınırın üç katına ulaştığını belirtiyor.

Zonguldak’ta Çatalağzı’nda ve Muslu’da bulunan 3 termik santrale rağmen, bölgeye planlanan yeni termik santral projelerine halkın tepkisi sürüyor. Demir Madencilik’in Zonguldak Çatalağzı’nda yapmayı planladığı DETES’in (Demir Madencilik Termik Elektrik Santrali) 16 Aralık’taki ÇED toplantısına bölge halkı izin vermedi. Halk toplantının yapılacağı düğün salonu girişini kapatarak “Termik santrallerin alayına karşıyız”, “Çevreyi hor gören geleceği zor görür” pankartlarıyla salon önünde bekledi. Termik kabusu yaşadıklarını söyleyen bir vatandaş ‘’Termik santrallerin yapım aşamasından günümüze kadar bir çok kez protesto eylemleri gerçekleştirdik. Termik santralleri istemediğimizi bir çok kez vurguladık. Bugün birileri kalkıp bölgemize gelerek sözde bizleri termik santraller hakkında bilgilendirmek için ‘ÇED Toplantısı’ düzenlemeye çalışıyor. Bizler termik santralleri çok iyi biliyoruz. Doğamızın talan edilmesi, çocuklarımızın astım olması, komşularımızın, akrabalarımızın kanserden ölmesi bizleri yeteri kadar bilgilendirmiştir’’ dedi. Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün’ün de katıldığı eylemle, ÇED toplantısı yaptırılmadı.

“Okullar tatil edilmeli, kamu binaları kapatılmalı”
Çatalağzı halkının yoğun şekildi mücadele ettiği termik santrallerin bölgeye zarar verdiğini vurgulayan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Tor partiküller maddede AB standart değerinin 50 mikro gram iken Zonguldak’ta 2014 itibariyle bu değerin 150 mikro grama yükseldiğini hatta 150 mikro gramın aşıldığı günler olduğunu belirtti. Hava kirliliğinin ana nedeninin de başta bölgedeki termik santraller olmak üzere kentteki sanayi tesisleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu olduğunu vurgulayan Tor “Partiküler madde Zonguldak için önemli bir sorun. Bu değerlerde kamu binalarının kapatılması, çalışanların evlere yollanılması, okulların kapatılması gerekir” dedi.

catalagzi_2

Termik santraller ölüm saçıyor
Zonguldak termik santralle ilk kez 1948 yıllarında ÇATES (Çatalağzı Termik Santrali) ile tanıştı. İlk kurulduğunda 64.500 kWh kapasiteyle işletime açılan santral ekonomik ömrünü doldurduğu gerekçesiyle kapatılarak 1989 yılında 150 MW gücünde olan iki birimle işletmeye tekrar açılmıştı. 2014 yılında özelleştirilen ÇATES, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devredilmişti. 2007 yılında ise Eren Holding’e bağlı Eren Enerji Çatalağzı’nda 1360 MW gücündeki bir termik santral inşaatına başladı. 2010 yılında faaliyete başlayan termik santral bölgede yaşam alanlarını talan etti. Termik santrale ait kamyonlar yerleşim alanlarını toz ve çamur altında bıraktı. Yeni termik santral projeleri peşinde koşan Eren Holding Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Muslu Beldesi’nde santralleri gerekçe göstererek 203 konutu satın alarak yıkmıştı. Termik santraller nedeniyle bölge halkında kanser, özellikle çocuklarda olmak üzere KOAH ve astım hastalığında büyük artış yaşandı. Halihazırda Çatalağzı havzasında Ereğli’den Filyos’a kadar toplamda 9 adet termik santral projesi bulunuyor.

politeknik.org.tr


Exit mobile version