Çanakkale Kısacık Köyü’nde altın madeni çıkarmak isteyen şirketin ÇED toplantısına köylüler izin vermedi. Jandarma toplantının yapılabilmesi için köylüleri toplantının yapılacağı salondan zorla çıkardı, köylüler binanın dışını sararak toplantıyı yaptırmadı.
Kazdağları’nı tehdit eden altın madenciliğine karşı bölge halkının mücadelesi devam ediyor. Çanakkale Kısacık Köyü’nde yapılmak istenen altın madeni için dün (3 Kasım) düzenlenen halk katılımı toplantısına maden talanına karşı çıkan köylüler engel oldu. Kazdağları’nın eteklerinde 37 yıl boyunca çalışacak altın madenine 340 metre mesafedeki Ayvacık Kısacık Köyü’nün sakinleri toplantının yapılacağı kahveyi sardı, yetkilileri kahvenin penceresinden içeri almaya çalışan jandarmaya da izin vermedi. İçeri giremeyen yetkililer toplantının yapılamadığına dair tutanak tutmak zorunda kaldı. Tutanakta “Toplantı yeri çok kalabalık olup tepkilerle karşılaşılmış ve bilgilenmek istemediklerini belirtmişlerdir. Bu sebeple bilgilendirme yapılamamıştır” denildi.
ÇED toplantı için gelen şirket yetkilileri, “Altıncı şirket Kısacık’ı terk et”, “Her yer Kazdağı her yer direniş” sloganlarıyla köyden kovuldu.
Ormana, doğal yaşam alanına maden ocağı
Çanakkale Ayvacık’ta Pumice Madencilik’in yapmak istediği projenin büyük bölümü orman alanında kalıyor. Kazdağları’nın eteklerin bulunan bölgede 750 bin ton cevher çıkarmayı planlayan şirket Kısacık, Baharlar, Güzelköy, Akçin, Dağahmetçe, Koşuburnu köylerini etkileyecek kısmında cevher, etrafında da stok, depo alanı, kırma–eleme tesis alanı kurmayı planlıyor. Projenin ÇED başvuru dosyasında “planlanan tesislerin çevresine ve etki alanına olumsuz bir etkisinin olmayacağı düşünülmektedir” ifadeleri yer alıyor. Oysa doğal yaşam alanlarını kapsayan proje kapsamında cevherin çıkarılması için ağaçlar kesilecek, doğal bitki örtüsü sıyrılacak ve patlatma operasyonları yapılacak. Maden çıkarma işlemleri için ne kadar ağaç kesileceği, ne kadar su kullanılacağı da ÇED başvuru dosyasında bulunmuyor.
politeknik.org.tr