Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Bursa’nın hava kirliliği artacak: Kapasite artışı dedikleri yeni fabrika!


Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İKK ve DOĞADER, Bursa Çimento Fabrikası A.Ş.’nin kapasite artışı için hazırlanan ÇED raporunu değerlendirdi: Kapasite artışı dedikleri yeni bir fabrika, Bursa’nın kirli havası daha da kirlenecek

Bursa Çimento Fabrikası A.Ş.’nin kapasite artışı için hazırlanan ÇED raporunun 13 Şubat’ta Ankara’da görüşüleceği İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) öncesinde Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İKK ve DOĞADER rapora ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

“Bursa Çimento Fabrikası Kapasite Artışı ve Atıl Isıdan Enerji Üretim Tesisi Projesi” kapsamında Bursa Çimento Fabrikası A.Ş.’nin çimento üretimi yılda 1.850.000 tondan 4.250.000 tona çıkarılacak. Halen toplam 447.031 ton kömür kullanılırken ilave üretim hattı ile buna ek olarak 417.000 ton kömür yakılacak. Dolayısıyla kömür tüketimi ve çimento üretimi açısından kapasite artışı adı altında yapılacak faaliyet Bursa’ya yeni bir çimento fabrikası kurmakla eşdeğer. Proje, en yakın yerleşime 540 metre uzaklıkta, artık kent içinde kalmış olan fabrikanın arazisinde yapılacak.

Bugün (11 Şubat) yapılan açıklamada ÇED raporunun farklı bölümlerinde fabrikanın kirletici özelliğine ve üretim faaliyetlerine bağlı olarak toz ve gaz emisyonlarının oluşacağına vurgu yapıldığı söylendi. “Raporda ocaktan hammadde çıkarımından paketlemeye kadar olan aşamalarda ortaya çıkacak olan kirleticiler sıralanmaktadır. İnsanda her tür kansere neden olduğu bilinen dioksin ve furan emisyonu olacağı belirtilmekle birlikte, ekosistem ve insana olumsuz sağlık etkileri kanıtlanmış metaller ve metal bileşikleri ile birlikte göz ardı edilerek veri sunulmamaktadır” denildi.

Ek kapasite ile 400.000 tonun üzerinde kömür yakılacak

Açıklamada Bursa’nın halihazırda kirli olan havasının kapasite artırımı adı altında ikinci bir çimento fabrikası kurulması ile daha da artacağı, ocakta çalışan işçilerin de başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere çok sayıda hastalığa yakalanmaları riski vurgulandı: “Ek kapasite ile 400.000 tonun üzerinde kömür yakılması söz konusudur. Her ne kadar yol açacağı kirlilik düzeyinin izin verilen sınırların altında olacağı iddia edilse de, ÇED raporunda da gösterildiği gibi havaya kirleticilerin salınacağı açıktır. Hava kirliliğinin başta solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları olmak üzere neden olduğu sağlık sorunları uzun zamandır bilinmektedir. Hava kirliliği ile kanserler arasında nedensel ilişki açıkça kurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılında hava kirliliğini kansere yol açan etmenler listesine almış; hava kirliliğinin özellikle akciğer kanserinin nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini de artırdığını açıklamıştır.

Proje çevre ve insan sağlığı açısından tehlikelerle dolu

Çimento fabrikasının etkisi sadece yerel düzeyde kalmayarak ekosistem değişiklikleri, küresel ısınma, asit yağmurları gibi küresel düzeyde de etkili olacaktır. Bölgede yaşayan bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına ve verimin azalmasına yol açacaktır.”

Projenin çevre ve insan sağlığı açısından tehlikelerle dolu olup önemli sağlık riskleri içerdiği bu nedenle bu projeye izin verilmemesinin talep edildiği açıklamada başta Bursalılar olmak üzere tüm kamuoyu, temel insan hakkı olan sağlıklı yaşama haklarına sahip çıkmaya çağrıldı. Açıklama “Konunun takipçisi ve tarafı olacağımızı bildiriyoruz” denilerek bitirildi.

Kaynak: Sendika.Org


Exit mobile version