MGK kararıyla Sinop’a nükleer tehdit
Spread the love

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ikinci grup nükleer santralin Sinop’ta kurulacağını ve ihalesinin de bu yıl içinde yapılacağını söyledi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından 25 Haziran akşamı düzenlenen enerji verimliği konusundaki bir kursun kapanış kokteyline katılan Bakan Güler, Sinop İnceburun’da belirlenen alanda yer lisansı çalışmalarının bu yıl içinde tamamlanacağını, dolayısıyla ikinci paket nükleer santralin Sinop’ta kurulacağını belirtti. Bakan Güler, ikinci nükleer santralin büyüklüğünün henüz belirlenmediğini, fakat Mersin Akkuyu’dan daha küçük olmayacağını söyledi. Ayrıca, Mersin Akkuyu’ya kurulması planlanan nükleer santralin ihale sürecinin devam ettiğini kaydeden Güler, ihalede herhangi bir ertelemenin söz konusu olmayacağını vurgulayarak kararlılıklarını göstermeye çalıştı.

Şirketlerin iştahı kabardı 
Kanada Atom Ernejisi Kurumu (AECL-Atomic Energy of Canada Limited), Itochu Corporation (Japonya), Vinci Construction Grand Projets (Fransa), Suez Tractebel (Fransa-Belçika), Atostroyexport (Rusya), KEPCO (Güney Kore) olmak üzere şu ana kadar ihale için 6 firma veya konsorsiyum şartname aldı. Kurulacak nükleer santralden üretilen elektrik enerjisi TETAŞ tarafından 15 yıl süreyle satın alınacak. 

İhale şartnamesini alanlar arasında Türk firmalarının olmaması dikkat çekerken Enerji Bakanlığı yetkilileri, ihaleye yerli firmalardan da bu konuda deneyimli yabancı firmalarla ortaklıklar kurarak katılmalarını beklediklerini ifade etti. Zira Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın nükleer santral yapımıyla ilgilenen şirketleri bilgilendirmek üzere düzenlediği toplantıya, Sabancı Holding, Akkök, Aksan, Atlas, Çalık, Alarko, Doğuş, Enka, Entek, Gama Güriş, Habaş, Koç, Nurol, Park, Tekfen, Tokar ve Zorlu gibi grupları katılmıştı. 

AECL’in Türkiye ısrarı 
Kanada Atom Enerjsi Kurumu (AECL) Türkiye’de nükleer santral ihalesi almak için 30 yıldan fazla süredir mücadele ediyor. AECL, 1996 yılında tekrar ihaleye çıkartılan Akkuyu için devreye girmiş, 2000 yılında dönemin Başbakanı Ecevit, hem çevreci protestolar hem de ekonomik olmadığı gerekçesiyle projeden vazgeçildiğini duyurmuştu. İki girişimden de eli boş dönen, hatta ihaleyi almak için dönemin bazı politikacılarına rüşvet dağıttığı iddia edilen AECL, şimdi üçüncü kez Türkiye’nin açacağı ihaleye girecek. 

İhaleye katılacak olan diğer bir şirket ise dünya ticaret devi olarak sayılan Japon ITOCHU Corporation ise Taşar Grup ile Türkiye’nin ilk “oto – süpermarketi”ni Kartal’da açarak ülkemizde adını duyurmuştu. 

Güney Koreli elektrik üreticisi Kepco, Enka Grubu ile Türkiye’de nükleer enerji santralı kurulması ihalesinde işbirliği yapacak. Dünyada yeni bir ilke imza atarak Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerde aynı anda 5 ayrı nükleer istasyonun inşaatını sürdüren Atomstroyexport şirketi, Rusya hükümetinin yabancı devletlerle imzaladığı nükleer santral inşaatı projelerini gerçekleştiriyor. 

Adı geçen ihaleci firmalara önümüzdeki günlerde ihaleye katılım hazırlıkları yapan ABD’li, Rus, İsveç ve bazı Alman firmalarının da dahil olacağı tahmin ediliyor. 

Yerli ve yabancı birçok sermaye sahibi patronun gözünü kamaştıran nükleer elektrik santrali ihaleleri, AKP tarafından “dokunmazsanız hizmetinizdeyiz” projeleri olarak sunulurken asker kanadı da nükleere tam gaz destek verdi. 

MGK’dan tam destek 
Milli Güvenlik Kurulu’nun Haziran ayı olağan toplantısında, terörle mücadele, Irak’taki siyasi gelişmeler ve Türkiye’nin enerji politikası masaya yatırılırken nükleer enerjinin Türkiye için önemi üzerinde duruldu. 

MGK toplantısının ardından yapılan açıklamada şöyle denildi: 
“Dünyada enerji sektörünün genel görünümü ile Türkiye’nin enerji güvenliğine ilişkin politikaları ele alınmıştır. Ülkemizin artan enerji talebinin karşılanması, ithalat bağımlılığımızın azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri kapsamında; yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanılması, komşu ülkelerle işbirliğinin artırılması ve nükleer enerjinin önemiyle Türkiye’nin enerji geçiş ülkesi ve merkezi olarak oynayacağı rol üzerinde durulmuştur.” 

kaynak: sol.org.tr 


Spread the love