3 Gemi Mühendisi kefaletle serbest bırakıldı.

3 Gemi Mühendisi kefaletle serbest bırakıldı.

Tuzla Gisan Tersanesi’ndeki filika kazasında ihmali bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan 5 kişiden 3’ü kefaletle serbest bırakıldı. Kişi başı 10 bin YTL ödenerek serbest bırakılan 3 kişi, Maltepe Cezaevi’nden tahliye edildi. Tahliye kararını sevinçle karşıladığını belirten Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Tansel Timur, tutuklanan mühendislerin “günah keçisi” yapıldığını iddia etti.

Gisan Tersanesi’nde 11 Ağustos 2008 tarihinde meydana gelen ve 3 işçinin ölümü, 12 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan filika kazasına ilişkin tutuklanan 5 kişi Maltepe Cezaevi’ne konulmuştu.

Gisan Tersanesi Teknik Müdürü Burhan Bozdemir ile Fransız kontrolör firmasında görevli Hayati Aşan ve İskender Altın’ın avukatları, tutuklama kararını veren Tuzla Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına bir üst mahkeme olan Tuzla Asliye Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, Burhan Bozdemir, Hayati Aşan ve İskender Altın’ın 10’ar bin YTL kefaletle tahliyelerine karar verdi.

Tutuklu sanıkların avukatları ve yakınları da karar gereği 10’ar bin YTL yatırdı. Kefaletin yatırılmasının ardından Burhan Bozdemir, Hayati Aşan ve İskender Altın Maltepe Cezaevi’nden öğle saatlerinde basın mensuplarına gösterilmeden tahliye edildi.

GMO Başkanı Timur: “Tutuklanan Mühendisler Günah Keçisi Yapıldı”

Bu arada, Maltepe Cezaevi’ne sanıkları karşılamak için gelen Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

 

Tahliye kararına sevindiğini belirten Timur, “Halen içeride başka arkadaşlarımız var. Bunun ötesinde bu arkadaşların gözaltına alınmış olmaları, tutuklanmış olmaları, hatta bunun ötesinde suçlanmış olmaları konusunda bir şeyler söylemek lazım. Tersanelerdeki iş kazaları gündeme geldiği andan itibaren deyim yerindeyse kamuoyunu yatıştırmaya yönelik muhtelif uygulamalarla karşılaştık. En son tersane kapatma cezaları ile devam edildi. Anlaşılan bunlar da yetmedi. Bir suçlu bulup kamuoyunun önünde teşhir etme ihtiyacı doğdu diye düşünüyoruz. Burada da tutuklanan mühendisler günah keçisi yapıldı.

Bu aşamada deyim yerindeyse aslanın önüne mühendisler atıldı. Bir takım mevzuat ve sözleşmeler mühendisleri de sorumlu kılabiliyor; ancak kamuoyunun bilmesi gereken şudur ki; arkadaşlarımız bu sorumluluğun gereği olan yetkiye sahip değiller. Bunun ötesinde, bu konuyla ilgili bir güvenceye sahip değiller. Mühendisleri suçlamak ve mühendisleri kazaların ve ölümlerin sorumlusu ilan etmek, ya da kamuoyuna bu imajı verecek uygulamalar yapmak tarafımızdan kabul edilemez. Biz de bugün çıkmak üzere olan arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı karşılamak için buraya geldik.” ifadelerini kullandı.

 

Filika kazasının esas sorumlusunun kim olduğu yönündeki soruya Timur, “Kazanın oluşuyla ilgili daha önce bir açıklama yapmıştık. Kazanın sorumlular hakkındaki bilgileri kamuoyu ile paylaşmıştık; ama biz orada şahıs olarak kimseyi suçlamadık. Tuzla’da yaşananları gözden geçirdiğinizde bu konuda kontrol ve yaptırım yetkisi olanların bu konuda çok çeşitli eksiklerinin olduğunu görüyorsunuz. Mevzuat eksik, denetim eksik, yaptırımlar yanlış, tespit edildiği iddia edilen kusurlar bu olaya gerçek neden olan unsurlar değil. Hatta tedbir diye önerilenler iş güvenliği açısından sakıncalı da olabiliyor. Bu konuda yetkili ve sorumlu olanların arasında bu mesleği bilenler yok. Daha açık söylemek gerekiyorsa; Tuzla’da gemi mühendisi olan bir iş müfettişi yok.” dedi.

 

Kaynak: kanal1.com.tr