Ayamama Deresi Zehir Saçıyor
Spread the love

Sel facialarıyla gündeme gelen Ayamama Deresi, bir kez daha çevre felaketine tanık oldu. 21 Haziran 2011 tarihinde Radikal gazetesinin yaptığı haber Ayamama Deresi’ne kaçak atıksu deşarjlarının yapıldığını ortaya çıkardı. 
Dere yatağının 6 noktasından alınan numuneler İÜ Adli Tıp Enstitüsü’ne gönderildi. Enstitünün 10 gün süren detaylı incelemesinden sonra açıklanan sonuçlar deredeki büyük kirliliği gözler önüne serdi. Ağır metal seviyelerinin ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ nde verilen limit değerlerin çok üzerinde olduğu görüldü.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir konuyla ilgili açıklamada bulundu. “Dere suyunda yapılan analiz sonucu korkutucu” diyen Taşdemir, suda sınır değerlerin 3 katı alüminyum, 1.5 katı krom, 1.5 katı nikel, 2 katı antimon ve 14 katı civa bulunduğunu söyleyerek tehlikeye dikkat çekti. “Bu ağır metaller Ayamama Deresi çevresindeki tüm yaşamı olumsuz etkilemektedir. Deredeki bu ağır metal yükü yeraltı sularını geri dönüşsüz bir şekilde kirletmektedir. Dere son noktada Marmaray’a ulaşmakta ve deniz ekosistemini de yok olmanın eşiğine getirmektedir. Tarım ürünlerine ve besin zincirine kolaylıkla ulaşan bu ağır metal kirliliğini ‘annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk dışkıları’nda görmek büyük bir sürpriz olmayacaktır.” dedi. 
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada Ayamama Deresi’ne kaçak olarak vidanjörlerle taşınan atıkların nereden kaynaklandığının araştırılması, taşınan atık su üreticisi sanayi tesisleri hakkında gerekli ceza işlemlerinin uygulanması ayrıca Ayamama Deresi çevresindeki tüm sanayinin denetlenmesi ve atıksularını dereye deşarj etmelerinin engellenmesi gerektiğini belirtti.
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin yayınladığı basın açıklamasını okumak için buraya tıklayınız.
 
politeknik.org.tr 

Spread the love