Adana’da Güvenli Gıdaya Erişim ve Açlık Paneli Yapıldı

15 Ekim Cuma günü Çukurova Üniversitesi Akif Kansu Salonu’nda Dünya Gıda Günü kapsamında Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından ‘Güvenli Gıdaya Erişim ve Açlık’ başlığıyla bir panel düzenlendi.

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emel Karaçay’ın sunumuyla başlayan panelde, Ç.Ü. Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Ç.Ü. İktisat bölümünden Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, ve Adana Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Zir. Müh. Hüseyin Aydın birer konuşma yaptı.
 Turgut Cabaroğlu güvenli gıda ve açlık kavramlarının ne anlama geldiğini açıklayarak başladığı konuşmasında dünyada herkese yetecek kadar güvenli gıdanın var olduğuna fakat bunun paylaşımında sorun olduğuna dikkat çekti.

Mahir Fisunoğlu ise konuşmasında aynı konuyu Etiyopya’nın dışarıya gıda sattığı halde açlık yaşayan bir ülke olduğunu söyleyerek örnekledi. Ayrıca açlığın sadece fotoğraflarda gördüğümüz zayıf çocukların varlığıyla kanıtlanmadığını, Afrika gibi ABD’de de açlık görüldüğünü söyledi. Gıda güvenliğininse dünya genelinde yaygın bir sorun olduğunu verilerle anlattı.

Hüseyin Aydın, Adana olarak denetimde ne kadar ileri olunduğunu ve güvenli gıda sağlamakta ne kadar başarılı olunduğunu istatistiki verilerle anlatmaya çalıştı. Alo 174 güvenli gıda hattının da açıldığı günden beri çok sayıda ihbar aldığını, her gün bir yerlerde kaçak et kesildiği veya sağlıksız gıda satıldığı ile ilgili telefon geldiğini söyledi.

Panelin düzenlendiği Adana Çukurova Üniversitesi yurtlarında daha önce öğrencilere at – eşek eti yedirildiği ortaya çıkmıştı ancak konu ile ilgili olarak rahatsız olan öğrenciler panelde katılımcılara soru sorulması için vakit verilmediğinden kaynaklı söz alamadı.

Panel konuşmacılara plaket verilmesi ile son buldu.

politeknik.org.tr