Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Yok Saysanız da Var Edeceğiz!


TMMOB’de ‘birileri’ ısrarla Ücretli-İşsiz Mühendis, Mimar, Şehir plancıları Kurultayı’nı  (ÜİMMŞP) görmezden gelebilmenin, yok sayabilmenin yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor.

Son olarak bu sene ikincisi düzenlenecek kurultayın ilk düzenleme kurulunun toplantı tutanağındaki ‘Konu ile ilgili TMMOB 41.Dönem Olağanüstü Genel Kurul Kararları ve TMMOB Mühendislik İstihdam ve Ücretlendirme Sempozyumu Sonuç Bildirgesi (2007) referans alınarak düzenleme esasları belirlenmiştir’ ifadesinin yazımızın en başında söz ettiğimiz TMMOB’deki ‘birilerinin’ yöntemleriyle ilgili olarak toplantı tutanağında yer bulduğuna olan inancımızla bir kaç kelam etmek istedik.

Bir hatırlatma gerekirse, yukarıda sözü edilen ve 2007’de yapılan sempozyumdan sonra, 2009 yılında Ücretli-İşsiz Mühendis, Mimar, Şehir plancıları Kurultayı gerçekleştirilmişti. Bu kurultay tanımından da kaynaklanan bir şekilde, üye katılımının çok fazla sağlandığı ve tartışmalar sonucunda doğrudan ücretli ve işsiz üyelerin geleceğini belirleyen kararların alındığı bir etkinlik olarak TMMOB tarihine geçmişti. Ancak ilginçtir, birincisi, ikinci kurultaya referans olamamış görünüyor.

TMMOB 41. Olağanüstü Genel Kurul kararları diyerek dolaylı bir biçimde ÜİMMŞP kurultayından bahsetmek hedeflendiyse bile açık bir biçimde belirtmekte fayda var:

Birincisi, TMMOB ‘de ücretli çalışanların, işsizlik sorunu ve tehdidi yaşayanların ilk kurultayı geçen dönem TMMOB’nin etkinliklerinin hiçbirinde göremediği yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kurultay katılımı kayıtlarda sekiz yüzü aşan bir rakam olarak görünse bile kayıt yaptırmadan izleyenler ve iki gün boyunca var olan sirkülasyon göz önünde bulundurulduğunda mühendis, mimar ve plancıların geleceklerine ilişkin kuşkularından, çalışma hayatlarındaki kaygılarından, mesleklerini icra ederken mutluluk duymamalarından, bir arayış içerisinde olmalarından dolayı katılımın bin üç yüze yakın meslektaş ziyaretiyle gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

İkincisi, TMMOB yönetim kurulu başkanı  Mehmet Soğancı, kurultayın açılışında yaptığı konuşmayla kurultayı daha başlamadan bitirmeyi amaçlasa da, amacına ulaşamadı ve kurultay katılımcıları, TMMOB’ye,  mesleklerine ve geleceklerine sahip çıkarak kurultayı sonuna kadar başarılı bir biçimde sürdürdüler.

Üçüncüsü, kurultayı görmezden gelebilmek için, bahaneler sunmak üzere, sağda solda kurultayda delege olamayacak öğrencilere delege kartı verildiği anlatılsa da; olayın aslı yoğun katılım sebebiyle kayıt alan görevli personelin dalgınlığı sonucu oluşan ve karar önergeleri görüşülürken oy kullanmayan üç öğrenci üyeyi geçmeyen bir konu olmasıdır. Diğer taraftan kurultayın ikinci günü, bu durum bahane edilerek kurultayın meşru olmadığına ilişkin kürsüden yapılan açıklamanın altında kurultay delegesi olmayan, iki gün boyunca kurultay salonuna bile uğramayanların imzasının yer alması hafızalardan silinmeyecek belgeli bir gerçekliktir.

Dördüncüsü, ÜİMMŞP Kurultayı’nda katılımcıların tamamının delege olabileceğine ilişkin alınan düzenleme kurulu kararı ‘böyle delegelik sistemi mi olur’ gibi eleştirilere maruz kalırken bugün TMMOB’nin her etkinliğinin örgütlenmeye dönük, katılımı arttırıcı ve TMMOB’yi güçlendirme amacıyla sürdürülmesi gerekliliği unutulmamalıdır.

Beşincisi, TMMOB yönetim kurulu başkanı Mehmet Soğancı,  ÜİMMŞP Kurultayı yapıldıktan sonra neredeyse her konuşmasında kurultayı yok saydığını belirtmek için TMMOB’nin köşe taşlarını oluşturduğunu inandığı Demokrasi Kurultayı ve Mühendislik Mimarlık Kurultayı’nı  anarken TMMOB 41. Dönem olağan ve olağanüstü genel kurullarına damgasını vuran etkinliğin ÜİMMŞP Kurultayı olduğunu gözden kaçırmaktadır*. Hatta Mehmet Soğancı ve onun gibi düşünenlerin olağanüstü kararlar genel kurulundaki en büyük gündemi kurultay olmuş, genel kurul öncesi kurultay kararlarıyla ilgili ayrıntılı çalışılmış, bir kısmı aynen geçilmiş, bir kısmında “düzeltmelere” gidilmiş, bir kısmı da yok sayılmıştır.  İlginç olan bu gözden geçirme/reddetme çalışması esnasında TMMOB’nin gelecek dönem programına ilişkin kurultay kararları dışında, herhangi bir önerge, kendileri tarafından oluşturulamamıştır.

Altıncısı, ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da, yok sayılmaya çalışılsa da kurultayın ilki geçen dönem yapılmıştır ve kurultay kararaları TMMOB’nin gündemindedir.

Yedincisi, ilk düzenleme kurulu toplantısı gerçekleştirilen TMMOB Ücretli Mimar, Mühendis, Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı ücretli çalışanların ikinci kurultayıdır ve ilk kurultay deneyimleri, birikimleri ve kararları üzerine inşa edilecek, örgütlenecektir.

Sonuncusu, TMMOB kendi varlığını ve güçlülüğünü, yirmi üç disipliniyle insanca bir yaşamın inşasına dair barındırdığı bilgiyi, özellikle ücretli- işsiz mühendis, mimar, şehir plancılarının örgütlerine, mesleklerine ve geleceklerine sahip çıkacakları bir mücadele programıyla sürdürebilecektir.

*Yazıda  Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’ndan bahsedilmeyişi  yazı konusunun ÜİMMŞP Kurultayı vurgusundan sapmaması amacını taşımaktadır.


Exit mobile version