Trabzon İl Koordinasyon Kurulu (İKK) düzenlediği “HES ve Doğa” konulu basın açıklaması ile Doğu Karadeniz’de Hidroelektrik Santral (HES) yapımıyla ilgili yaklaşımını açıkladı fakat ne dediği belli olmadı.
TMMOB Trabzon İKK, 15 oda temsilcisinin katılımı ile düzenlediği basın açıklaması ile “HES ve Doğa. Hangisinden Vazgeçebiliriz?” başlıklı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamada Doğu Karadeniz’de HES’lerin yapımı ile ilgili çelişkili ifadeler kullanılırken, HES’lerin yapımına karşı net bir karşı çıkış sergilenmedi.
Açıklamada yapılacak HES’lerin suyun kullanım hakkını halkın elinden almasına değinilmeden, enerji üretiminde HES’lerin önemine vurgu yapılarak, HES tartışması can suyu miktarı ve plansızlıkla sınırlandırıldı. Açıklamada, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli derecede hidrolik enerji potansiyeline sahip olması ve bu potansiyelin elektrik enerjisi üretiminde kullanılması ne kadar önemliyse üretimi yaparken doğanın bozulmaması ve yatağından akan suyun bulunduğu vadiye verdiği hayatın yok edilmemesi o kadar önemlidir.” denilerek bir yandan doğa savunulmaya çalışırken diğer yandan bölge için HES’lerin yapımı meşrulaştırıldı.
Ne Yardan Geçerim, Ne Serden!
Yapılan açıklamada şirketlerin yasal boşlukları kullanmasının, verilecek can suyu miktarlarının düşük değerlerde seçilmesinin, ÇED raporlarının gerektiği gibi hazırlanmamasının HES yapımında doğanın katledilmesine yol açtığı belirtilirken, topyekun bir karşı çıkış yerine yapılan HES’lerin mevzuata uygun olmaması üzerinden “Bir an önce HES yapımıyla ilgili tek yetkili denetleyici kurum belirlenmeli, bu kurumun belirlemiş olduğu yapım kriterlerine uymayan firmaların lisansları itiraz yolu kapalı olacak şekilde iptal edilmelidir.” denildi.
Açıklamada ayrıca bölgeye yapılması planlanan 350 HES’ten Keban Barajı’nın 3 katı elektrik üretilebileceği iddia edilip bunun önemi vurgulanırken, “enerjide dışa bağımlılığımızı gerekçe göstererek doğal güzelliklerimizi ve gelecek nesillere miras olan kültürel varlıklarımızı yok eden projelere onay vermemeliyiz.” de denildi.
HES Karşıtı Mücadelede Net Tavırlara İhtiyaç Var
Trabzon İKK’nın suyun ticarileştirilmesi ve kullanım hakkının şirketlere pazarlanmasını es geçen ve AKP’nin uydurduğu “enerji ihtiyacı” yalanına kapılan açıklaması gibi açıklamaların HES karşıtı mücadeleye katkıda bulunması pek de olası değil. Karadeniz başta olmak üzere tüm Türkiye’de doğa katliamı sürerken yaşam hakkı için direnenler, katliamın sorumlusu AKP’den denetim ve yasal düzenleme beklememeli, lafı dolandırmadan gür bir sesle bu yıkıma karşı olduğunu açıklamalı ve direnişlere katkı sunacak pratikler örgütlemelidir.
politeknik.org.tr