Torba Yasaya Karşı Emek Örgütleri Eylemde

AKP hükümeti tarafından meclisten geçirilmeye çalışılan ve emekçilere yönelik büyük hak gasplarını beraberinde getirecek torba yasaya karşı DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Ankara yürüyüşü başlatıyor.

Esnek çalışmayı, güvencesizliği ve emek sömürüsünü arttıracak yasal düzenlemeleri içeren torba yasa AKP hükümeti tarafından Meclise getirilirken, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından ortak eylem kararı alındı. Alınan karar doğrultusunda 31 Ocak Pazartesi gününden itibaren 81 ilden Ankara’ya doğru yürüyüş başlatılacak ve TMMOB’ye bağlı İl Koordinasyon Kurulları ile diğer örgütlerin il örgütlülükleri ortak basın açıklamaları gerçekleştirecek. 1 Şubat günü çeşitli İstanbul, Diyarbakır, İzmir ve Trabzon gibi illerden yürüyüş kolları yola çıkacak ve yürüyüş kollarının ulaşmasının ardından 3 Şubat Perşembe günü Ankara’da dört örgüt çağrıcılığında bir eylem gerçekleştirilerek Meclis’e yürünecek.

Torba Yasa Ne Getiriyor?

AKP Hükümeti tarafından öğrenci affı ve vergi affı getireceği, emekli maaşlarının arttırılacağı gibi vaatlerle pazarlanan torba yasa emekçilerin güvenceli çalışma haklarına ve özellikle genç işçilerin emek sömürüsünün arttırılmasına hizmet ediyor. Yasalaştırılmaya çalışılan düzenlemeler ile işsizlik fonunun patronlar tarafından kullanılmasının önü açılırken, esnek ve kuralsız çalıştırmanın en yaygın biçimi olan ‘evden çalışma’ ve ‘uzaktan çalışma’ benzeri esnek çalışma biçimleri yasalaştırılıyor. 25 yaş altı işçiler için deneme süresi 2 aydan 4 aya çıkarılırken, stajyer çalıştırmak için gerekli çalışan sayısı 5’e indiriliyor. 16 – 18 yaşa arası çalışanların asgari ücret tutarını aşağıya çekecek olan tasarı ayrıca belediye çalışanlarının başka alanlara sürgün edilmesinin de önünü açıyor.

 

politeknik.org.tr