Soma Holding patronu Alp Gürkan ilk kez hakim karşısındaydı: ‘Bilirkişi raporu kurgu’

Soma katliamının ardından “Asıl patron benim” diyen Soma Holding eski Yönetim Kurulu Başkanı jeoloji mühendisi Alp Gürkan ilk kez hakim karşısına çıktı. Gürkan duruşmada suçlamaları reddeddi, bilirkişi raporuna “kurgu” dedi. Mahkeme başkanı avukatların soru sormasını engellemeye çalıştı

Soma Katliamı’nın ardından “Asıl patron benim” diyen Soma Holding eski Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan 26 Aralık’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde ilk kez ifade verdi. Halkevleri Hukuk Dairesi’nden avukatların suç duyurusu sonucu Soma Katliamı ile ilgili soruşturmaya dahil edilen Gürkan, Soma Holding’in katliamla ilgili sorumluluğunun bulunmadığını söyledi ve bilirkişi raporu hakkında “kurgudan ibaret” dedi.

Gürkan, Aralık 2013’te yaşının ilerlemesi nedeniyle yönetim kurulundan istifa ettiğini belirterek “Yerime oğlumu getirdim. İşletmede hiçbir ilgim kalmamıştır” diyerek beraatini talep etti. Gürkan ifade verdiği sırada madenci aileleri “301 kişinin katilisin, tarihe geçtin” şeklinde bağırdı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit ile 37 madencinin ailesi “müşteki” sıfatıyla katıldı. Alp Gürkan kimlik sorgusunda emekli olduğunu ve 2 bin lira aylık geliri olduğunu beyan ederken; sanık Mustafa Yiğit muhasebeci olduğunu ve aylık gelirinin 9 bin 900 lira olduğunu belirtti.

“Soma Holding’in suçu yok”
Alp Gürkan ifadesinde “2013 yılı Aralık ayında yaşımın ilerlemesi nedeniyle yönetim kurulundan istifa ederek ayrıldım. Yerime oğlumu getirdim. Ondan sonraki süreçte işletmeyle bir ilgim kalmadı. Şirkette neler oldu bilmiyorum. Oğlumun madencilikle bilgisi ve ilgisi olmadığından dolayı işletmeden ayrıldıktan sonra Ramazan Doğru’yu yönetim kuruluna aldım. Ancak emekliliğimden önceki safhada tüm mevzuat kurallarına uyulmuştur. Benden sonra da mevzuata aykırı bir işlem yapıldığını sanmıyorum. Bu şirket Türkiye’de ileri madencilikle ilgilenmiş, 7 bin kişinin çalıştığı bir işletmedir. Bu olayın herhangi bir şekilde normal bir maden kazası olduğu kanısında değilim. Olaydan sonra bütün raporları takibe aldım. Bilirkişilerin vermiş oldukları raporlar sadece kurgudan ibaret. Ben hukukçu değilim, mühendisim. Bizim kurgumuz daha mantıklıdır” diye konuştu.

Gürkan katliamla ilgili sorulara cevap vermekten kaçıyor
Soma Holding’in maden sahasındaki uygulamalarıyla ilgili avukatların sorduğu sorulara cevap vermeyen Gürkan üretim sözleşmenin üzerinde üretim yapılmasına ilişkin “Yıllık 1,5 milyon ton olarak belirlenmiş üretimi 3 milyon tona nasıl çıkardınız?” sorusuna “Üretim ileri düzeyde mekanize hale geldiği için yükselmiştir” diye cevap verdi. Gürkan, “Havalandırmaya ilişkin revizyonları neden uygulamadınız” sorusuna da “Bu konu benim ihtisas alanım değil. Teknik bilgim yok” diye yanıt verdi. Mahkeme heyeti, Gürkan’ın sıkışması üzerine soru sorulmasını engelledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Gürkan’ı üyelikten çıkarmıştı
Jeoloji Mühendisleri Odası, Soma’da 5’i mühendis 301 işçiyi katleden Soma Holding patronu Alp Gürkan’ı katliamın ardından; bilime ve meslek ilkelerine aykırı biçimde davranmak, kişisel çıkar sağlamak adına eksik ve kusurları gidermeyerek “asli kusurlu” olarak faciaya sebep olmak, meslek ahlakını yok saymak suçlarından dolayı oda üyeliğinden ihraç etmişti.

Halkın mühendisleri Alp Gürkan’ın yakasını bırakmayacak
Katliamın üst sorumlusu olmasına rağmen Soma Ana Davası’na avukatların ısrarıyla dahil edilen Alp Gürkan, şirketin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini yok saymasına, üretim zorlamasına, saha güvenliğini sağlamadan üretime devam etmesine ilişkin yürütülen sürecin patronu konumunda olduğunu katliam sonrası da itiraf etmişti. Katliamdan bu yana gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışan ve katillerden hesap sormak için mücadele veren halkın mühendisleri, “mühendis” sıfatı taşıdığını iddia eden Alp Gürkan hak ettiği cezayı alana kadar mücadele vermeye devam edecek.

Kaynak: Politeknik, Sendika.Org